Iş görüşmesinde soru sormaktan korkmayın!

fırtına

Yeni Üye
Üye
Iş görüşmesinde soru sormaktan korkmayın!
iş görüşmesinde sorulması gereken sorular iş görüşmesinde sorulması gerekenler mülakatta gereken sorular
İş görüşmesinde adayın mülakatçıya sorular sorması profesyonelliğin bir göstergesi olarak kabul ediliyor. İşte atmosferi soğutmadan ‘derin bilgi’ toplamanın yöntemleri…

İşte genellikle genç adayların düştüğü bir hata... Görüşmenin heyecanıyla mülakatçıya tek bir soru sormadan bitirilen bir mülakat... İnsan kaynakları uzmanları, iş görüşmelerinin her iki tarafın da birbirini tanıması için yapılan bir görüşme olarak algılanması gerektiğini vurguluyor. Dolayısıyla adayın da mülakatçıya şirketle, ilgili pozisyonla ve genel iş akışıyla ilgili sorular yöneltmesi gerektiği belirtiliyor. Hatta bu yönde sorular yöneltmek, karşıdaki kişiye şirketle ve pozisyonla gerçekten ilgilenildiği görüntüsü vermesi açısından çok daha profesyonelce bulunuyor. Fakat soru yöneltmenin ve birkaç küçük soruyla hayli derin bilgiler almanın da yöntemleri var.
Soru sormaya başlamadan önce
Unutmayın bu konuşmayı yaparken iki amacınız var: İş ve şirket hakkında yeterince bilgi toplamak. Mülakatçı size kısa ve pek de net olmayan yanıtlar verebilir. Şirket ve kariyer olanakları konusunda kendisinden daha yetkili kişilerle yapılan görüşmelerde bilgili alabileceğinizi söyleyebilir. Tartışmaya girmeden medeni cesaretinizi muhafaza ederek, kararınızı vermek için ihtiyacınız olan bilgilere ulaşmaya çalışın.
Şirket hakkında araştırma yapın
Görüşme öncesi söz konusu şirket ve pozisyonla ilgili bir araştırma yapmanız mutlaka gerekiyor. Böylece hem pozisyona gerçek bir ilgi duyduğunuzu göstermiş ve olumlu bir izlenim yaratmış olursunuz hem de bu bilgilerden hareketle şirket veya pozisyonla ilgili önemli bazı sorular sorma şansınız olur.
İş görüşmesinde sorulacak sorular
1. Pozisyonun tanımı/amacı:
Eğer net değilse pozisyonun tanımı, sorumlulukları ve organizasyonda neden böyle bir pozisyona ihtiyaç duyulduğu, şirkette böyle bir pozisyonun daha önce olup olmadığı konusunda sorular sorabilirsiniz.
2. Pozisyonun organizasyondaki yeri:
Pozisyonun organizasyondaki yerini belirlemeye yönelik sorulardır. “Bu pozisyonda çalışacak kişi kime (hangi pozisyona) bağlı olarak çalışacak, kendisine bağlı çalışacak kişi(ler) var mı?” gibi sorularla pozisyonun organizasyondaki konumunu anlamaya çalışabilirsiniz.
3. Şirketin vizyonu, stratejisi:
Şirketin bu pozisyonla direkt bağlı bir vizyonu veya stratejisi var mı?
4. Başarı kriterleri:
Bu pozisyonda çalışacak kişiden neleri, ne tür kaynaklarla ve ne kadar sürede başarması istenecektir? Bu kişinin başarısı ne gibi kriterlere göre ölçülecektir?
5. Pozisyonun sağlayabileceği imkanlar:
Pozisyon için belirlenen ücret, yan ödenekler ve sosyal imkanlar hakkında bilgi almaya yönelik sorulardır.
6. Kariyer imkanı:
Bu pozisyondaki kişinin başarılı olması durumunda zaman içinde yükselebileceği veya geçebileceği ne tür kariyer fırsatları bulunuyor? Bunlar için ne tür seçim ve başarı kriterleri bulunuyor? Bu tür bir değişiklik için öngörülen bir süre var mı?
7. Bir sonraki aşama:
Görüşmeden sonra değerlendirme aşamasında süreç nasıl ilerleyecek, ne gibi aşamalar olabilir? Yeni bir görüşme olacak mı? Bu konularla ilgili tahminen ne kadar süre içinde bir bilgi aktarılabilir?
 
Geri
Üst