Melekler Gebelikte Başınıza Gelen Kazaları Hafife Almayın!..

hatiss

Yeni Üye
Üye
Melekler Gebelikte Başınıza Gelen Kazaları Hafife Almayın!..
hamilelikte kaza,hamilelikte kaza geçirmek,

Melekler gebelik döneminde bazen istemesekte başımıza ufak tefek yada ciddi kazalar gelebilir.Ama ne olursa olsun geçirdiğimiz kaza ufak bile olsa dikkate almalıyız ve gerekli müdahale ne ise onu uygulamalıyız.Çünkü sonucunda ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz sakın aman işte ufacık bir şeydi bir şey olmaz bana demeyin ne gerekiyorsa gecikmeden uygulayın ve en kısa zamanda doktorunuza başvurun derim.Şimdi konumuzda detaylarıyla buna yer verelim.


kaza-3d0.jpg



Gebelik sürecinde; kanama, karında şiddetli ağrı, sürekli kusma, baş ağrısı, suyun gelmesi ve ceninin hareketsizleşmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalınması halinde acil müdahale gerekir. Bu gibi durumlarda, ilk olarak acil yardım çağırmalı, yardım gelene kadar anne adayı sakinleştirilmeli ve durumun değişmesi halinde müdahale etmeye hazırlıklı olmak gereklidir.


Gebelikte bayılma

Hamilelikte baş dönmesi (vertigo) ve bayılma hissi sık yaşanan şikayetlerdendir. Bu dönemde rahmin fazla büyümesine bağlı rahime giden kan miktarı artar ve bundan dolayı beyin gibi diğer organlara anlık olarak kan pompalanmasında bir güçlük oluşabilir. Bu durum baş dönmesi veya bayılma hissine neden olabilir. Hamile bir kadının bayılması durumunda sırtüstü değil sol tarafına yan yatırılmalıdır. Hamilelikte rahim, kanı kalbe geri taşıyan damarın üzerinde bulunur, bu sebeple kalp masajı uygulamaları ancak yan yatırdıktan sonra yapılabilir. Kalp masajının, bilinçli/eğitimli kişiler tarafından yapıldığında yararlı olan bir uygulama olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.

Hamileliğin ilk aylarında kanama

Hamilelikte ilk 8 haftada olan kanama, dış gebelik belirtisi olabilir. Kanama başlamadan önce, genellikle leğen kemiğinin orada hafif bir ağrı oluşmaktadır. Bu gibi bir durumda kanama az da olsa, derhal doktora gidilmelidir.

Düşük

Hamileliğin ilk 23 haftası içinde görülebilen kanamaların bir başka sebebi de düşük yapılmasıdır. Bu durumda belirtinin şiddetine göre gebe ya doktoruna ya da sağlık kurumuna gitmelidir. Bazı durumlarda kanda plasenta ve cenin parçaları bulunmaktadır. Bu tip belirtilerde mutlaka en yakın hastaneye gidilmeli ve rahimdeki tüm parçaların çıktığından emin olunmalıdır. Aksi taktirde vücut kalanları atmak için aşırı kanama durumu yaratacaktır.

Hamileliğin sonunda kanama

Hamileliğin 23. haftasından sonra yaşanabilecek ağrılı ya da ağrısız her tür kanama durumunda hemen doktora gidilmelidir. Zira bebeğin yaşamını tehdit eden bir durum söz konusu olabilir.

Amniyon kesesi

Dölyatağında bebeği sarmalayan zar, normal koşullarda doğum başlangıcında yırtılır. Ancak bazı durumlarda, bebek doğuma hazır olmadan da su gelebilir. Böyle bir durumda, bebeğin enfeksiyon kapmaması için acilen doktora gidilmelidir.

Hamilelik ve astım

Astım, hamilelerde ortalama olarak yüzde 4 oranında görülmektedir. Astım hastalığının şiddeti hamilelikle, yüzde 23 oranında ilerleme göstermektedir. Ciddi astım hastalarında ve hamilelik öncesi dönemde astımı kontrol edilmemiş olan hastaların, hamileliklerinde problemler yaşanabilmektedir. Astımı olan bir kadın hamileliği düşündüğü zaman bu durumun astıma, astımın da hamileliğe etkilerini ve tedavinin nasıl devam ettirilmesi gerektiğini öğrenmelidir. Astımı olan hamile kadın, alerjenlerden korunmalıdır.

Gebelikte akut apandisit

Gebelikte cerrahiye neden olan akut vakalarının başında yer alan Akut apandisit, pek çok sebebe bağlı olarak gelişebilir. Birdenbire ortaya çıkan, sürekli veya giderek artan nitelikte karın ağrısı ile seyreder. Gebelik apandisit riskini artırmaz, ancak gebelikte apandisit prognozu kötüleşir. Gebelik enfeksiyonun sınırlandırılmasını zorlaştırır. Erken doğum eylemi gelişebilir. Gebelik tanıyı geciktirebilir ve komplikasyon oranını artırır. En sık karşılaşılan belirti sağ alt kadran ağrısı, iştahsızlık, bulantı ve kusmadır. Akut apandisit tedavisi; gebeliğin hangi döneminde olursa olsun acil olarak apandisitin alınmasıdır.

Gebelikte trafik kazaları

Hamile bir kadının bulunduğu araçta meydana gelebilecek her hangi bir kaza da hamile kişi öncelikle en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Sağlık kuruluşunda bulunan doktorlar annenin ve bebeğin sağlık durumuna göre gereken tedaviyi uygulayacaklardır.

Kaynak: Hürriyet aile
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst