Nikahın hükmü ve ibadet yönü nelerdir.

  • Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Nikahın hükmü ve ibadet yönü nelerdir.
Nikah ne zaman farz olur?

Nikah kıydığı kadının mehrini vermeye, yeme içme ve giyim gibi ihtiyaçlarını temin edip nafakasını temin etmeye mali gücü olan kimselerin, kocalık görevlerini yerine getirmeye kendinde güven duygusuyla beraber evlenmediği takdirde, zinaya bulaşma tehlikesi kesinse,muhakkak o kimsenin evlenmesi farz kabul olunmaktadır


nikah.jpg


Nikahlanmak ne zaman vaciptir?

Mali kudrete sahip ve kocalık vazifelerini yerine getirebilecek bir kimse evlenmediği takdirde zina etmekten korkarsa onun evlenmesi vaciptir. Üstteki kısımda zinaya bulaşma tehlikesi kesin, bunda ise ihtimal dahilindedir.

Nikah hangi durumda sünnetdir?

Mehrini vermeye ve ailesinin her türlü nafakasını temin etmeye malen gücü yeter, kocalık görevlerini yerine getirmeye kendine güven duyar ve yalnızca yaşlılık veya benzeri sebeplerle kadına karşı alakası şiddetli olmazsa, o kimsenin evlenmesinin hükmü, müekked sünnettir.

Mekruh olan nikah nedir?

Mehir, nafaka ve kocalık görevleri konusunda üzerine düşen vazifeleri yapamayacağı ihtimali varsa ve bu yüzden hanımın ve çocuklarının aç ve muhtaç kalmalarından endişe edilirse, bu kişinin evlilik yapması Keraheti tahrimiyye ile mekruhtur.

Nikah hangi suretten haram olur?

Evlilik konusunda üzerine düşen haklara riayet etmeyipte hanımına eziyet ve zulmetmesinden korkulursa bu kişinin de evlenmesi haramdır.
Evlenmeyi zaruri duruma getiren bir hal mevcut değilse, maddi yönden ve bedenen evlilik yapmayı engelleyen bir sebep yoksa evlenmek mübahtır.

Evlilik yapmak, her bakımdan nafile ibadetle meşgul olmaktan daha faziletlidir. Lakin bundan da üstün ve Efdal bir yön bir cihet varsa, hem evlilik yapmak, hemde nafile ibadetlerle meşgul olmaktır.
Nikahın rüknü ise, evlenecek kimselerin her ikisinden birinden gelecek evlenme teklifine yani icaba, kabul cevabı vermekten ibaret olarak ikidir.

Nikah muamele midir? İbadet midir?

Nikah Cenabı mevlanın emrine riayet bakımından ve gelmiş geçmiş bütün peygamberlerin de sünneti olduğundan dolayı bir ibadettir. Biraz önce zikrettiğimiz gibi Nafile ibadet etmekten üstün ve faziletlidir. Nitekim müslüman bir kadının, eşinden izin almadan Nafile ibadet yapması bile caiz değildir.
Kadın ve erkeğin, birbirlerine sevgi ile nazar kılmalarının, birbirlerine güzel ve tatlı kelam ifade etmelerinin, birbirlerini okşayıp öpmelerinin ve nihayet cinsi münasebet de bulunmalarının ve hatta bu cinsi münasebetten dolayı gusül abdesti almalarının sevap derecelerini izah eden bir çok hadisi şerif bulunmaktadır. Dolayısıyla Nikahın bir muamele ve anlaşma olmasının yanında aynı zamanda bir ibadet olduğuda apaçık ortadadır.

Evlilik yapmak haram olan zinadan insanı muhafaza eder. Haramdan koruyan her şey ise aslında ibadettir.
Evlenmek, ahlakın yükselmesine sebebiyet verir. Bekar olan kimse sadece kendine ait şahsi ihtiyaçlanı temin eder ve gezip tozar. Ancak evli olan kimseler ise omuzlarında ailenin ihtiyaçlarını temin etmek gibi geçim telaşesi vardır. Bu görevi yerine getirip ifa etmek de ayrı bir ibadettir.
Nikah, icabında farz, vacip, sünnet, mekruh ve haram kısımlarına ayrılması itibariyle İbadettir. Erkeğin hanımından mehir, aldım verdim denilmekle tamamlanması ve en az iki şahit bulundurulması ve bu dava da hakimin nikahı kıyanın , Filane kadın Filan erkeğin zevcesi eşidir veya değildir diye hükmedebilmesi yönünden de muameledir. Selam ve dua ile
 

Benzer Diğer Konularımız !

İ
Cevaplar
0
Görüntüleme
933
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
2
Görüntüleme
2K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
2
Görüntüleme
2K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
4
Görüntüleme
2K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
4
Görüntüleme
7K
İslami Yazar
İ
İ
Cevaplar
4
Görüntüleme
3K
İslami Yazar
İ
Geri
Üst