Pırasanın sağlığa bilinmeyen faydaları

Uzman SühaN

Administrator
Pırasanın sağlığa bilinmeyen faydaları
Pırasa kış mevsiminin en popüler sebzesidir. Dolması,çorbası pilavı yapılmaktadır.Soğan ve sarımsakların yakın akrabası olan pırasa soğan benzeri bir lezzete sahiptir. Pırasa kanserle mücadelede yardımcı olabilecek ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere kronik hastalık riskinizi azaltabilecek bir kaempferol içerir. Pırasa, sağlıklı miktarda folik asit, niasin, riboflavin, magnezyum ve tiamin ile birlikte önemli miktarda antioksidan A ve K vitamini içerir. Pırasa muhtemelen kalp ve anti-kanser ve anti-diyabet özellikleri için olan faydalar da dahil olmak üzere sarımsak ve soğanların aynı sağlık destekleyici özelliklerinin çoğunu paylaşmaktadır



pırasa.jpg




Pırasa mükemmel vitamin kaynağı olarak hizmet eder ve aynı zamanda bitki besin maddesi içeriği sayesinde sağlık yararları sunar. Pırasa çok yönlü bir besin olmakla birlikte , lezzetli ve hazırlanması kolaydır. Hamilelik sırasında pırasalanın yeterli miktarda alınması yenidoğanlarda sinir tüpü kusurlarını önlemeye yardımcı olabilir. Pırasa besin içeriğinin yanı sıra, vücudun hücresel hasarından koruyabilen ve sayısız hastalık riskini azaltmaya yardımcı olan polifenol biçiminde doğal antioksidan özelliklere sahiptir. Pırasa, kolestrolü ve kan basıncını düşürmeye ve bağışıklığı geliştirmeye yardımcı olur. Pırasa A, B6, C ve K vitaminleri, folik asit, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, manganez, demir ve lif için iyi bir kaynaktır. Pırasa aynı zamanda göz sağlığınıda korumaktadır. Ayrıca, pırasada bulunan antioksidanlar beta-hücreleri ve serbest radikallerin saldırısına karşı pankreasları korurlar. Ayrıca oksidatif stresini azaltırlar ve diyabetik komplikasyonların başlamasını geciktirirler.


Pırasa Faydaları

Anti-Kanser Özellikleri

Pırasa, özellikle mide, prostat ve kolon kanseri gibi bazı kanserler geliştirme riskini azalttığı gösterilen alil sülfidlerin iyi bir kaynağıdır .

Kalp Hastalığına Karşı Korunma

Birkaç çalışma, pırasanın tansiyon düşürücü etkiye sahip olduğunu ve arteryoskleroz, inme ve kalp yetmezliği gibi kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir

Enfeksiyonlarla Mücadele

Pırasa aynı zamanda vücuda enfeksiyona karşı savaşan antiseptik bir ajan gibi davranır.

Sindirim Sağlığını İyileştirme

Bol miktarda lif içeren pırasa kabızlık problemine iyi gelmekle birlikte vücuttaki zararlı bakterileri ortadan kaldırır.

Sağlıklı Kolesterol Düzeylerini Koruma

Düzenli olarak pırasa tüketenlerde kötü kolesterolün düştüğü gözlemlenmiştir.

Gebelikte pırasa

Pırasa hamile kadınlar için önemli miktarda folat içerdiği için çok önemlidir. Düzenli tüketildiğinde hem anne hemde bebek için çok faydalıdır.

Kemiklerin Güçlendirilmesi

Pırasa zengin bir kalsiyum ve magnezyum kaynağıdır. Güçlü kemiklere sahip olmak istiyorsanız beslenmenizde mutlaka pırasa olmalı.

Anemi önleme

Pırasa, demir içeriğinden dolayı çeşitli anemi , özellikle de demir eksikliği anemisini önlemede de yardımcı olabilir. Vücuttaki demirin daha iyi emilmesine yardımcı olan C vitamini bakımından da zengindir.

Sinir Sistemi

Magnezyum, fosfor ve folat, sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için gerekli olan önemli besindir. Pırasa, bu vitamin ve minerallerden zengindir, konsantrasyon, hafıza ve beynin bilgiyi işleme yeteneğini geliştirmeye yardımcı olur.

Vitaminler: Pırasa bol miktarda folik asit ve C vitamini içerir. Ayrıca K ve B6 vitaminleri için mükemmel kaynaktır.
Mineraller: Pırasa, potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi minerallerde zengindir. Potasyum sinir fonksiyonu ve enerji üretimi için hayati önem taşırken, kalsiyum ve fosfor dişlerinizi ve kemiklerinizi güçlendirmeye yardımcı olur.


Pırasa bütün bir yıl boyunca tüketilebilir ve sonbahar ve kış aylarında daha boldur. Pırasa alırken, taze, parlak yeşil yaprakları olanları alın ve daha küçük pırasaları tercih edin.Pırasayı hem çorbalarda,hem salatalarda tüketebilirsiniz. Beslenme grafiğini yüksek sıralamaya koyan pırasa, birkaç rahatsızlığın tedavisinde popüler bir çözümdür. Çok besleyici, ucuz ve bol miktarda bulunurlar. Pırasa doğal bir diüretiktir ve zararlı maddeleri yakalayıp vücudunuzdan atarak cildinizi detokslarlar. Pırasa tüketimi saçınıza sağlık katar.Pırıl pırıl saç folliküllerinin büyümesine yardımcı olan önemli bir demir kaynağıdır.Bol zengin esansiyel vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla dolu pırasa, çeşitli sağlık yararları sunar.Pırasa inanılmaz bir kalsiyum, folik asit (vitamin B9) ve diyet lifi kaynağıdır. Yüksek lif içeriği genel sindirimi artırır. Pırasa, müshil özelliği var ve bu nedenle kabızlığı gidermede yardımcı olur.
 
Pırasa, keskin lezzeti ve aromasından sorumlu olan yüksek miktarda sülfür bileşikleri içerir. Buna ek olarak, bu kükürt bileşikleri aynı zamanda sağlığın geliştirilmesinden sorumludur. Bu sebze aynı zamanda beta-karoten, lutein ve C vitamini gibi diğer bileşikler ile de nicelendirilir.Ayrıca, pırasa doğal bir antioksidan olan C vitamini, bağışıklığı artırdığı için çeşitli hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı koruma sağlar . Araştırmalar, pırasa içerisinde bulunan sağlıklı bileşiklerin midenin iç astarını koruduğunu ve mide ülserlerinin oluşumunu engellediğini bulmuştur.Araştırmalar pırasa yüksek kan şekeri seviyesini düşürmek için büyük bir potansiyele sahip olduğunu gözlemlemiştir.
 
Kış mevsiminin en çok sevilen sebzesidir pırasa . Çok yönlü besin olan ırasayı pilavlarınızda , zeytin yağlı yemeklerde, çorbalarda, böreklerde kullanabilirsiniz. Pırasanın ayrıca hem yeşil hemde beyaz kısmını salatalarınıza doğrayabilirsiniz. Zaten yeşil soğan dan pek farkı lezzet olarak yok. Bol miktarda folik asit içeren pırasa A ve K ve,tamini bakımından da zengindir. Makalemizde pırasa bulunan diğer vitamin ve minerallerin neler olduğunu belirtmiştik. Kalp hastalığın dan anemiye, kolesterol düzeylerini kormadan sindirim sağlığını korumaya kadar bir çok sağlık porblemleri pıara tüketerek önlenebilir. Ayrıca hamile kadınlar için en iyi folik asit kaynağıdır. Gebe kadınların pırasa tüketmesi hem kendileri hemde bebekleri için faydalıdır. Bol vitamin ve mineral içeren pırasayı diyetinize dahil ederek genel sağlığınızı koruyabilrsiniz.
 
Geri
Üst