Rahim anormallikleri ve kısırlık ilişkisi

Uzman SühaN

Administrator
Rahim anormallikleri ve kısırlık ilişkisi
Bazı uterus koşulları hamilelik sırasında sorun oluşturmaz. Diğer uterus koşulları gebe kalmanızı zorlaştırabilir ve bazıları düşük yapma veya erken doğum gibi sorunlara neden olabilir.Bazı durumlar için, sağlıklı bir hamilelik süreci için tedavi gereklidir.Rahiminiz (rahminiz) pelvisinizde sıkışmış armut biçimli bir organdır. Normal bir uterus yaklaşık 7.5 cm uzunluğunda, 5 cm genişliğinde ve 2.5 cm derinliğindedir . Bazı kadınlar, normdan şekil veya yapıdan farklı bir uterusa sahiptir. Genel olarak, uterus anormalliği hamile kalma yeteneğinizi etkilemez , ancak bazı anormallikler infertilitesi olan kadınlarda biraz daha yaygındır . Anormalliğe bağlı olarak, bebeğinizi tam dokuz aylık hamilelik için taşımanız daha zor olabilir. Uterin anormallikleri pek çok belirti veya semptom göstermez. Anormalliği önlemek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur .Her ne kadar hamile kalma olasılığınızı tehlikeye atmasa da, bebeğinizi tam dokuz ay boyunca taşımanızı zorlaştırabilir ve ne yazık ki, düşük yapma riski daha yüksektir. Bu , doğum söz konusu olduğunda bir sezaryene ihtiyacınız olduğu anlamına da gelebilir .Uterusun birtakım farklı anormallikleri vardır bazıları diğerlerinden daha şiddetlidir.




Rahim anormallikleri.jpg






Üreme yaş grubundaki kadınlarda her ay kadın vücudu yumurtlamaya (yumurtalıktan yumurta çıkışı) ve dönemlere (adet kanamalarına) neden olan hormonları salgılar. Rahim astarına endometriyum denir. Yüzey epitelyumu, kan damarları, bezler ve diğer dokuları içeren çeşitli katmanlardan oluşur.Her ay, endometrium hamilelik için hazırlanır kalınlaşır ve büyür.. Bu yumurtlama ile senkronize edilir. Bir kadın hamile kalmazsa, kan damarlarından gelen kan ile endometriumun üst tabakaları dökülür. Bunlar aylık dönemde vajinadan akar. Bir kadının menopozu olduğunda, vücut yumurtlamaya ve dönemlere neden olan hormonların üretimini durdurur.Uterusun fonksiyonları fetusun içine dökülen döllenmiş yumurtanın beslenmesi ve bebeğin doğum için yeterince olgunlaşana kadar tutulmasıdır.Rahim, mesane, bağırsak, pelvik kemikler ve organlara da yapısal bütünlük ve destek sağlar. Mesaneyi ve bağırsakları ayırır. Rahim kan damarları ve sinir ağları, pelvise ve cinsel yanıt için yumurtalıklar, vajina, labia ve klitoris dahil olmak üzere dış genitalia kan akışını yönlendirir.Rahim, idrar torbasının arkasındaki ve rektumun önündeki pelvisin içinde yer alır. Rahim, armut biçimli bir kas organdır.



Rahim anomalileri belirtileri



Rahim anomalisi olan kadınların çoğu semptomlarla karşılaşmazlar ve rutin bir pelvik muayeneye veya ultrasona sahip olana kadar anormal bir uterusa sahip olduklarını keşfedemezler.

Semptomlar ortaya çıktığında, kadınlar yaşayabilir:

Asla bir dönem olmadı ( adet yokluğu )

Tekrarlayan düşükler veya infertilite

Gebelik veya doğum sırasında bebeğin erken doğum veya anormal pozisyonu

Bir tampon takarken ağrı

İlişki sırasında ağrı

Adet döneminde ağrı



Rahim çoklu fonksiyonları yerine getirir ve doğurganlıkta önemli bir rol oynar.Perimetrium: Bu, rahmin dışını çizen dış doku tabakasıdır. Myometrium: Uterusun orta tabakası esas olarak düz kaslardan oluşur. Endometriyum: Rahim iç tabakası, bir ay boyunca ortaya çıkan ve gebelik oluşmazsa her ay dökülen tabakadır. Rahim astarının bu dökülmesi adet dönemidir. Hamilelik meydana geldiğinde, endometrium döllenmiş yumurtayı besler ve sonunda plasentayı destekler. Rahim kas yapısı, büyümekte olan fetüse uyum sağlamak için genişlemesine izin verir. Rahim sırasında doğum sırasında kas kasılmaları bebeği vücudun dışına itmeye yardımcı olur.Uterin anomalileri, bir fizik muayene, görüntüleme testi veya laparoskopi prosedürü (doktorun bir kadının rahmin içini görmek için bir laparoskop kullanmasına izin veren) ile teşhis edilebilir.Bir kadın tekrarlayan düşük yapma, düzensiz kanama veya sıra dışı ağrılı dönemlerde yaşarsa, bir doktor görmesi iyi bir fikirdir.



Rahim (rahim), bir embriyonun gömüldüğü ve daha sonra bir fetüse dönüştüğü bir kadının vücudunun alanıdır. Büyüme veya yapısında herhangi bir düzensizlik gibi rahim ile ilgili fiziksel sorunlar , doğum sırasında kadın infertilitesine , tekrarlayan düşüklere veya komplikasyonlara katkıda bulunabilir .Uterinle ilişkili sorunları, döllemeyi etkileyebilen rahim yapısında rahim fibroidleri, polipler ve anormallikleri içerir.Uterin fibroidleri genellikle herhangi bir semptom göstermez, bu nedenle birçok kadın bunlara sahip olduklarını bile bilmez. Polipler doğurganlığı engelleyebilir.Rahim anomalileri, kadınların ya doğuştan (doğuştan gelen) ya da zamanla geliştiği (edinilen) rahim ile ilgili anatomik problemlerdir. Konjenital anormallikler bir kadının rahimi normal gelişmediğinde ortaya çıkar. Uterin fibroidleri asemptomatik olabilir, ancak büyüklük ve lokasyona bağlı olarak ağır adet dönemlerine, ağrı ve basınç semptomlarına neden olabilir. Polipler çok yaygındır ve asemptomatik olabilir ancak bazen düzensiz kanamaya neden olabilir.



Uterin anormallikleri tipik olarak doğumdan itibaren mevcuttur ve gebe kalmaya çalışana kadar hiçbir şekilde herhangi bir semptom göstermeyebilir. Bazı uterus koşulları gebe kalmanızı zorlaştırabilirken, diğerleri düşük veya erken doğumla sonuçlanabilir. Fetal gelişim sırasında kadın fetüslerdeki Mullerian kanalları bir araya gelir ve uterusu oluşturur. Bazı durumlarda, bu kanallar veya küçük tüpler tamamen birleşmez ve kusurlarla sonuçlanır.


Septat Uterus


Bu en yaygın uterus anomalisidir ve uterusu ikiye bölen kas veya dokularla karakterizedir. Bir septat rahim sıklıkla kadınlarda tekrarlayan düşüklere neden olur. Gelecekteki düşükleri önlemek için, tipik olarak ameliyat gereklidir.



Bicornate Uterus


Ayrıca kalp şeklinde bir rahim olarak da adlandırılan bicornat uterusun tek bir yerine iki ayrı alanı vardır.



Uterus didelfis


Çift uterus olarak da bilinen bu durumda iki rahim ve iki tüp meydana gelir. Düşük ve erken doğumlar bu bozuklukta yaygındır.



Ya uterusumda bir problem varsa?



Bazen, rahim normal armut şeklinden farklı bir şekle dönüşür. Anormal bir uterusa sahip olmak hamile kalma olasılığınızı etkilememelidir, ancak maalesef düşük yapma riski biraz daha yüksektir ve bebeğinizi teslim etmek için bir C bölümüne ihtiyacınız olabilir .



Anormal bir uterus hamileliğimi nasıl etkiler?



Elbette, anormalliğinizin derecesine bağlıdır, ancak ne yazık ki, daha yüksek bir düşük yapma şansı vardır. Hamileliğiniz ve doğum sırasında diğer komplikasyonlar riskiniz de daha fazladır.Rahim sıra dışı bir şekle sahip olursa bebeğiniz makat veya enine pozisyona girebilir ve eğer bu olursa, planlı sezaryene sahip olmanız tavsiye edilir .Rahim anormallikleriniz varsa düşük yapma riskinin artmasının yanı sıra, gebelik ve doğum sırasında başka komplikasyonlar da yaşamanız daha olasıdır.



Konjenital uterin anomaliler nasıl teşhis edilir?


Tam bir tıbbi öykü ve fizik muayene, doğum uzmanı veya jinekologların konjenital bir uterus anomalisinin var olduğundan şüphelenmesine neden olabilir. Bununla birlikte, uterusu görselleştirmek ve bir konjenital uterus anomalisinin varlığını doğrulamak için histerosalpingogram ve ultrason veya MRI gibi görüntüleme çalışmaları gereklidir.


Çoğu uterus koşulu erken doğuma neden olabilir. Erken doğum, doğumun hamileliğin 37. haftasından önce çok erken gerçekleşmesidir. Preterm doğumlar, yeni doğmuş bebeklerde, anne karnında hayatta kalmak için bağışıklığı tam olarak gelişmediği için sağlık riskleri doğurur. Ayrıca, bazı bebeklerde akciğer gelişimi tam olmayabilir. Rahim anomalileri bebeğinizin yavaş gelişmesine neden olabilir. Bebeklerde en sık görülen gelişimsel sorunlardan bazıları, bir kadının uterus defekti olduğunda ortaya çıkar. Anormal bir uterus nedeniyle bebeğiniz optimal büyüme için gerekli besinleri alamayabilir.Rahim anomalileri bebeğin rahim içindeki makat pozisyonuna girmesine neden olabilir. Bu pozisyon, bebeğinizin alt veya ayaklarının kafa yerine aşağıya doğru baktığı zamandır. Bu tür gebeliklerin fetüsün canlılığı üzerinde önemli bir etkisi yoktur, ancak planlı bir sezaryen gerektirebilir.Düşükler uterus anomalilerinin en yaygın sonucudur. Rahim anormalliği olan çoğu kadın bir veya daha fazla düşükle karşılaşır. Anormal bir uterus bazen düşük yapma için risk faktörü olabilir ve bazı durumlarda tekrarlayan düşüklere neden olabilir.



Kadın infertilitesi tüm infertilite vakalarının yaklaşık üçte birini oluşturmaktadır. Kadınlarda infertilite, üreme organlarınızın herhangi birini etkileyen koşullardan kaynaklanabilir - yumurtalıklarınız, fallop tüpleriniz veya rahminiz.Kadın infertilitesine birçok faktör katkıda bulunabilir. Onları anlamak, onları çözmeye yönelik ilk adımdır.Yumurtlama ile ilgili sorunlar kadın infertilitesinin en yaygın nedenidir. Fallop tüplerinizdeki bir tıkanıklık, serbest bırakılan bir yumurtanın sperm tarafından döllenmesini ve rahminize doğru olan yolculuğunun ilerlemesini engelleyebilir. Uterus anomalisi de gebe kalmayı engelleyebilr yada zorlaştırabilir. Birkaç uterus anomalisi tekrarlayan düşükler ile ilişkilendirilmiştir. Hastaların yaklaşık % 15'inde fetal kayıpları için uterus anormalliği vardır. Anatomik nedenlerden kaynaklanan kayıplar en sık ikinci trimesterde görülür.Bir kadının uterin anatomisi anormal olduğunda infertilite ortaya çıkabilir. Rahim anormalliği olan kadınlar genellikle hiçbir belirti yaşamazlar ve bu durum sadece doktorlar infertilite veya tekrarlayan düşükler nedeni ile değerlendirdiğinde ortaya çıkar. Uterusun şekli, embriyonun gebeliğin 9 ayında büyüdüğü yer olduğu için üreme fonksiyonu üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Uterin veya Müllerian kanal anomalileri rahmin gelişimindeki değişikliklerden kaynaklanmakta , implantasyon başarısızlığına ve tekrarlayan gebelik kaybına neden olmaktadır.Müllerian kanalı farklılaşması sırasında meydana gelen anormallikler, doğum kusurlarından veya doğum öncesi çevresel faktörlerden kaynaklanabilir :Hamile iken radyasyon maruziyeti, Rahim içi enfeksiyonları gibi. Sonuç olarak, Müllerian kanalı malformasyonları bir kadının gebe kalma ve doğuma kadar çocuk taşıma yeteneğini tehlikeye atabilir, bu da tekrarlayan düşüklerin ana nedenidir. Onların üreme fonksiyonu üzerine etkisi anomalinin tipine ve şiddetine onun sınıf bağlıdır.Anormal embriyonik gelişimin bir sonucu olarak gelişebilen uterus şekli yelpazesi çeşitli tiplerde sınıflandırılabilir. Öte yandan, uterusun belirli anomalileri ameliyat gerektirir.
 
Geri
Üst