Sistit nedenleri belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Sistit nedenleri belirtileri ve tedavisi
Sistit, oldukça yaygın görülen alt üriner sistem enfeksiyonudur, mesanenin iltihaplanmasına, özellikle de mesanenin duvarına atıfta bulunur.Sistit normalde ciddi bir durum olmamasına rağmen, tedavi edilmezse rahatsızlık verebilir ve komplikasyonlara neden olabilir.Bu makalede, sistitin nedenlerine, belirtilerine ve tedavisine değinicez.


sistit.jpg





Sistit, mesanenin iltihabıdır. Çoğu vakada, sistitin nedeni idrar yolu enfeksiyonudur .Bir bakteri, mesaneye veya üretraya girdiğinde çoğalmaya başlar.Bu bakteriler enfeksiyona ve iltihaba neden olur.Sistit her zaman enfeksiyona bağlı değildir. Örneğin bazı ilaçlar ve hijyen ürünleri de iltihaba neden olabilir. Sistit tedavisi alttaki nedene bağlıdır. Çoğu sistit vakası akutdur veya aniden ortaya çıkar. İnterstisyel sistit olguları kronik veya uzun sürelidir.Sistit herkesi etkileyebilir ancak en sık kadınlarda görülür.Antibiyotiklerle kısa bir ilaç tedavisi olağan tedavidir. Bazen antibiyotikler olmadan iyileşebilir. Çoğu vakada sistit komplikasyonsuz çabucak temizlenir. Tipik semptomlar, idrarınızı yaptığınız da ortaya çıkar.İdrarınız kanlı , kokuku bulutlu olabilir.



Sistit nedenleri

Çoğu idrar yolu enfeksiyonu, bağırsağınızdan gelen mikroplar dan kaynaklanır.Sistitin diğer nedenleri radyoterapi ve bazı kimyasalları içerir.Bir kadının mesanesinden (üretra) çıkan idrar yolu daha kısadır ve çıkış (anüs) yakınına açıldığından, kadınların erkeklerden daha çok sistit oluşturması muhtemeldir.Bununla birlikte, bazı insanlar sıklıkla sistit atakları yaşarlar ve düzenli veya uzun süreli tedaviye ihtiyaç duyabilirler.Ayrıca , bazı vakalarda sistitin daha ciddi böbrek enfeksiyonuna neden olabileceği olasılığı var , bu nedenle belirtileriniz düzelmiyorsa tıbbi yardım almak önemlidir.Bakteriyel mesane enfeksiyonları, kadınlarda cinsel ilişki sonucu ortaya çıkabilir. Ancak cinsel olarak aktif olmayan kızlar ve kadınlar bile alt üriner sistem enfeksiyonlarına duyarlıdır.Sistit, her iki cinsiyette ve her yaşta insanı etkiliyor.Sistitin türü nedenine bağlıdır. Sistitin olası nedenleri şunlardır:


İdrar yolu enfeksiyonu

Bazı ilaçları kullanmak

Radyasyona maruz kalma

Rahatsız edici hijyen ürünleri


Sistit türleri

Sistit akut veya geçişli olabilir. Akut sistit , aniden ortaya çıkan bir sistit vakasıdır. İnterstisyel sistit , mesane dokusunun çok katmanlarını etkileyen kronik veya uzun süreli bir sistit vakasıdır . Akut ve interstisyel sistitin çeşitli olası nedenleri vardır. Sistitin nedeni türü belirler. Aşağıdakiler sistit çeşitleridir:


Bakteriyel sistit

Bakteri sistiti, üretra veya mesane içine bakteriler girdiğinde ve bir enfeksiyona neden olduğunda oluşur. Vücudunuzdaki normal büyüyen bakterilerin dengesiz hale gelmesi de buna neden olabilir. Enfeksiyon, mesanede sistit veya iltihaba neden olur.Bir mesane enfeksiyonunun tedavisi önemlidir . Enfeksiyon böbreklerinize yayılırsa ciddi bir sağlık sorunu haline gelebilir.

İlaca bağlı sistit

Bazı ilaçlar mesanenizin iltihaplanmasına neden olabilir. İlaçlar vücudunuzdan geçer ve sonunda üriner sisteminizden çıkar. Bazı ilaçlar vücudunuzdan çıktıklarında mesaneyi tahriş edebilir.


Radyasyon sistiti

Radyoterapi kanser hücrelerini öldürmek ve tümörleri küçültmek için kullanılır, ancak sağlıklı hücrelere ve dokulara zarar verebilir. Pelvik bölgedeki radyasyon tedavisi, mesanenin iltihaplanmasına neden olabilir.


Yabancı cisim sistiti

İdrarın mesaneden salınmasını kolaylaştırmak için kullanılan bir kateterin devam eden kullanımı, bakteri enfeksiyonu riskinizi artırabilir ve idrar yollarındaki dokulara zarar verebilir.

Kimyasal sistit

Bazı hijyen ürünleri mesaneyi tahriş edebilir. Sistit oluşturabilecek ürünler şunlardır:


Sperm öldürücü jöleler, kremler,köpükler

Spermisit ile diyafram kullanımı

Kadınsı hijyen spreyleri


Diğer koşullarla ilişkili sistit

Bazen sistit, diğer tıbbi durumların belirtileri olarak ortaya çıkar:


diyabet

böbrek taşı

HIV

Büyümüş prostat


Sistitin belirtileri nelerdir?

Sistitin belirtileri aşağıdakileri içerebilir:


Sık idrara çıkma isteği

Mesanenizi boşalttıktan sonra idrarı tekrar yapma isteği

Bulutlu veya güçlü kokulu idrar

Düşük ateş

Idrarda kan

Birliktelik sırasında ağrı

Baskı hissi veya mesane dolgunluğu

Karında kramp veya sırt ağrısı


Böbreklerinize bir mesane enfeksiyonu yayılırsa, ciddi bir sağlık sorunu haline gelebilir. Yukarıda listelenen belirtilere ek olarak, bir böbrek enfeksiyonu semptomları şunları içerir:


mide bulantısı

kusma

Sırt veya yan ağrısı

titreme

Ayrıca,Ateş ve idrarda kan bulunması iki ilave semptom, kendi başına sistit semptomları değildir. Bununla birlikte, bunlar bir böbrek enfeksiyonunun diğer semptomları ile birlikte görülebilir.Böbrek enfeksiyonunuz olduğunu düşünüyorsanız acil tıbbi yardım isteyin.


Sistit nasıl teşhis edilir?


Sistit teşhisi için birkaç farklı yol vardır. Doktorunuz, sistitinizin nedenini belirlemek için bir idrar örneği isteyebilir. Doktorunuz belirtilerinizin nedenini belirlemek için sistoskopi veya görüntüleme testi de uygulayabilir.


Sistit önleme

Kadınlar dışkılardan bakterilerin yayılmasını önlemek için bağırsak hareketi sonrasında önden arkaya silinmelidir.Genital bölge hijyenine dikkat etmeli,pamuklu çamaşırlar tercih edilmelidir.


Sistit nasıl tedavi edilir?


Antibiyotikler bakteriyel sistit için ortak bir tedavi yöntemidir. İnterstisyel sistit ayrıca ilaçla tedavi edilebilir. İnterstisyel sistit için ilaçlar sebebine bağlıdır.Cerrahi sistiti tedavi edebilir, ancak doktorun ilk tercihi olmayabilir. Kronik durumlar için daha sık görülür. Bazen ameliyat yapısal bir sorunu onarabilir.


Sistitin görünümü, semptomların nedenine bağlıdır. Genel olarak, sistit için görünüm iyidir. Bununla birlikte, alttaki durumun mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi önemlidir. Sistit semptomları yaşarsanız, bir doktora başvurmak en iyisidir.
 
Ben yeni evliyken balayı sistiti olmuştum .İdrar yollarında yanma ,ağrılı idrar yapma ve kaşıntı oluyordu. Sonra doktora gittim verdiği ilaçları kullandığım tavsiyelerine uydum sistitten kurtuldum ama ara ara tekrar nüksediyor özellikle de su içmediğim zamanlar. Suyu az tüketenlerde sistit oldukça yaygın.
 
Geri
Üst