Ziraat Bankası'nın karı 2.3 milyon YTL

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Ziraat Bankası'nın karı 2.3 milyon YTL
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Bankanın karının 2007 yılında önceki yıla göre yüzde 12 oranında artarak 2 milyar 351 milyon YTL’ye ulaştığını bildirdi. Çağlar, son dört yıldır sektörün en çok kar eden bankası olarak yeni bir rekora imza attıklarına dikkat çekti.


Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, düzenlediği basın toplantısı ile 2007 yılı faaliyet sonuçlarını açıkladı. Ziraat Bankası’nın başta toplam aktifler ve net karlılık olmak üzere birçok kalemde sektör liderliğini 2007 yılında da sürdürdüğünü belirterek, bankanın toplam aktiflerinin 81 milyar YTL’ye ulaştığını söyledi. Toplam mevduatın yüzde 14 artarak 67 milyar 681 milyon YTL’ye yükseldiğinin altını çizen Çağlar, “Bankanın karı 2007 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12 oranında artarak net 2 milyar 351 milyon YTL’ye ulaştı. Son 4 yıldır sektörün en çok kar eden bankası olarak yeni bir rekora imza attık" dedi.



Banka’nın brüt karının da 2 milyar 963 milyon YTL, vergi karşılığının ise 612 milyon YTL olarak gerçekleştiğini kaydeden Çağlar, bu performansta, başarılı aktif-pasif yönetiminin yanı sıra işletme giderleri kaleminde sağlanan tasarrufun da etkili olduğunu vurguladı. Çağlar, 2007 yılı aktif karlılığının yüzde 3.1 gerçekleştiğini, özkaynak karlılığının da yüzde 35’i aştığının altını çizerek, bu oranların sektör ortalamasının üzerinde olduğunu dile getirdi.

TOBİ KREDİSİ UYGULAMASI BAŞLAYACAK

Ziraat Bankası’nın sektörde bir ilke daha imza atarak 2008 yılında orta ve büyük ölçekli tarımsal işletmelere yönelik TOBİ (Tarımsal Orta ve Büyük İşletme) Kredisi uygulaması başlatma kararı aldığını belirterek, böylece orta ve büyük ölçekli tarımsal işletmelere daha çok destek vermeyi amaçladıklarını kaydetti. Bunun için banka bünyesinde “Tarımsal Projeler" departmanını kurduklarını açıklayan Çağlar, “Bu kapsamda sadece TOBİ kredisi kullandıracak yeni bir şube konsepti olan Tarımsal Bankacılık Şubeleri açılmasını kararlaştırdık. İlk olarak Antalya ve Adana’da şube açacağız. Amacımız çiftçiyi borçlandırmak değil, tarımsal üretimini desteklemektir" diye konuştu.



TOBİ kredisinde çiftçileri üretimden pazar aşamasına kadar bütün zincir halkalarında destekleyeceklerini ifade eden Çağlar, proje odaklı destekte ya çiftçilerin proje ile geleceklerini yada bankanın proje hazırlayarak çiftçilere götüreceğini söyledi. Çağlar, kredi limitinin olmadığının altını çizdi.



Tarımsal kredilerin son bir yılda sektör kredilerinin artış hızından daha yüksek bir oranda artığına dikkat çeken Çağlar, tarımsal kredilerin yüzde 37 artarak 4 bin 810 milyon YTL’ye ulaştığını kaydetti. Bir önceki yıl haftada ortalama 70 milyon YTL tarımsal kredi kullandırılırken, 2007’de kullandırılan kredinin haftada 86 milyon YTL’ye yükseldiğinin altını çizen Çağlar, tarımsal kredilerde 2008 yılı hedefinin 6 milyar YTL olarak belirlendiğini bildirdi.

DÖRT YILDA 836 BİN ÇİFTÇİ SÜBVANSİYONLU KREDİ KULLANDI

Ziraat Bankasınca son 4 yılda sübvansiyonlu kredi kullandırılan çiftçi sayısının 836 bin olduğunu ifade eden Çağlar, bu kişilere kullandırılan toplam kredi miktarının da 9.3 milyar YTL’ye ulaştığının altını çizdi. Çağlar, tarımsal alanda modern teknolojinin kullanımına yönelik yatırım kredilerine ağırlık verildiğini ve tarımsal krediler içerisinde yatırım kredilerinin oranının 2007 sonu itibariyle yüzde 26’ya yükseldiğini söyledi. Çağlar, su tasarrufu ve verimlilik artışı sağlaması hedeflenen "sıfır faizli" damla sulama kredisi kapsamında 6 ayda 10 bin üreticiye 300 bin dekar için 137 milyon YTL kredi kullandırıldığını belirtti. Tarımsal kredilerde şehirden arazi teminatı veya memur kefil istendiği yönündeki eleştirilere de yanıt veren Çağlar, şehirden arazi teminatı veya memur kefil isteminin sadece araziyi kiralayan çiftçilerden istendiğini kaydetti.

HER DÖRT KİŞİDEN BİRİ PARASINI ZİRAAT’A YATIRIYOR

Ticari kredilerin, 2007 yıl sonu itibarıyla 3 milyar 558 milyon YTL’ye ulaştığını dile getiren Çağlar, konuşmasına şöyle devam etti:
“Ticari krediler içinde özel önem verilen KOBİ krediler, sektörün toplam kredilerinin artış oranından daha fazla oldu.. KOBİ’ye verilen krediler bir önceki yıla göre yüzde 35 artarak 2 milyar YTL’yi aştı. Bireysel krediler de son bir yılda yüzde 32 artışla 10 milyar YTL’ye yükseldi. Türkiye’nin her yerinde faaliyette bulunmanın bir sonucu olarak bireysel krediler içinde özellikle ihtiyaç kredilerinin kullandırılmasına özel önem verildi.


Ülke genelinde her 5 kişiden birisi kredisini Ziraat Bankası’ndan kullandı. 2007 yıl sonunda 5.7 milyar YTL’ye yükselen toplam ihtiyaç kredileri ile banka açık ara sektör lideri oldu." Mevduatta son bir yılda yüzde 14 yükselişle 67 milyar 681 milyon YTL’ye ulaştığını ifade eden Çağlar, her dört kişiden birinin tasarruflarını Ziraat Bankası’na emanet ettiğini kaydetti. Çağlar, Ziraat Bankası’nın, 31 milyon hesap sayısı ile sektörde lider olduğunu söyledi.

ATİNA VE GÜMİLCİNE ŞUBELERİ BİRKAÇ AY İÇİNDE AÇILACAK

Son 5 yıllık dönemde agresif şubeleşme politikası yerine mevcut şubelerin verimliliği ve karlılığı üzerine odaklandıklarını vurgulayan Çağlar, “Ancak, gerek son yıllarda Türkiye ekonomisindeki gelişmeler gerekse artan rekabete uyum sağlanabilmesi amacıyla ticari, tarımsal ve mikro şubeler olmak üzere farklı konseptteki yeni şubeler açmayı hedefliyoruz. Sektörde son üç yılda bin 898 şube açılmasına karşılık, Ziraat Bankası halen 445 ilçe ve beldede tek başına hizmet veriyor" dedi.



Ayrıca, 17 ülkede 49 noktada hizmet verdiklerini vurgulayan Çağlar, geçtiğimiz ay Bağdat’ta bir şube açtıklarını söyledi. Atina ve Gümilcine’de de hazırlıkların tamamlandığının belirten Çağlar, birkaç ay içerinde şubeleri açacaklarını bildirdi.

ZİRAAT BANKASI 2 BİN 500 YENİ ELEMAN ALACAK

Ziraat Bankası’nın yeni şubeleşme stratejisi yanı sıra sektörün altında olan şube başına personel sayısını artırmak amacıyla 2008 yılında 2 bin 500 yeni personel almayı planladığını vurgulayan Çağlar, Türkiye’nin ilk ve tek Bankacılık Okulu’na sahip olan Ziraat Bankası’nın, GAP Bölgesi’nde de bankacılık okulu olarak GAP Bankacılık Okulu’nu açmaya karar verdiğini kaydetti.



Çağlar, banka mevcut karlılık yapısıyla artık Hazine’ye yük olan konumdan Hazine’ye kaynak aktaran konuma geldiklerini belirterek, “Geçmişte 12.1 milyar YTL görev zararı üstlenmek zorunda kalan Ziraat Bankası’nın, son beş yılda kamuya sağladığı toplam kaynak miktarının 2007 yıl sonu itibariyle 12.2 milyar YTL’ye ulaşması bekleniyor" dedi.

DÜNYADAKİ KRİZİN TÜRKİYE’YE ETKİSİ HENÜZ TAHMİN EDİLMİYOR

Toplantının ardından bir gazetecinin yeni eleman alımı ile İstanbul’a taşınma arasında bir bağlantı olup olmadığı sorusuna Çağlar, İstanbul’a taşınma ile yeni eleman alımı arasında bir bağlantının olmadığını söyledi. Her yıl bankadan bin 100 kişinin emekliye ayrıldığının altını çizen Çağlar, yeni alınacak bin 100 kişinin emekliye ayrılanların yerine geçecegini kaydetti.



BDDK’nın dünyadaki gelişmelere karşı aldığı önlem paketinin sorulması üzerine Çağlar, dünyada bahsedilen krizin Türkiye’ye olan etkisinin henüz tahmin edilmediğinin altını çizdi. Sermayelerinin yeterli olduğunu belirten Çağlar, yüzde 25 sermayelerinin bulunduğunu ifade etti.

YABANCI PAYININ ARTIŞI BENİ ENDİŞELENDİRMİYOR

“Sektördeki yabancı payının artışı sizi endişelendiriyor mu" sorusuna Çağlar şu yanıtı verdi:
“Yabancı payının artması endişelendirmiyor. Sektörde rekabet ve finansal derinlilik yaratıyor.80’li yıllarda da bankacılık sektöründe yabancı yatırımın artmasıyla birlikte benzer söylemler olmuştu. Ama bankacılık sektörü şu anda iyi bir noktada." 2008 yılında sektörün büyüme oranına göre büyümek istediklerini ifade eden Çağlar,ne fazla ne de eksik büyümek istediklerini kaydetti.

TAŞINMA SÜRECİ 2010 YILINA YETİŞİR

İstanbul’a taşınma süresinin henüz belli olmadığının altını çizen Çağlar, İstanbul’da yer belirlendiğini, ekspertiz çalışmalarının yapıldığını, bedelin ortaya çıktıktan sonra TOKİ ile bankalar arasında görüşmelerin yapılacağını söyledi. Çağlar, taşınma sürecinin 2010 yılına yetiştirileceğini kaydetti.



Toplam kredilerin yüzde 47’sinin İstanbul’da kullanıldığına dikkat çeken Çağlar, “5 yıldır buradayım hiçbir işadamı kredi almak için benimle görüşmedi" dedi. Finansal merkezin aracı maliyetlerini düşüreceğini belirten Çağlar, orada yer almak zorunda olduklarını söyledi. Çağlar, yaptıkları araştırmalarda personelin İstanbul’a taşınmaya olumsuz bakmadığını dile getirerek, personele İstanbul piyasasının şartlarına göre ücret düzenlemesi yapacaklarını vurguladı.



Özelleştirme ile ilgili bir soru üzerine Çağlar, özelleştirme ile ilgili net bir şeyin söylemenin mümkün olmadığını, öncelikle Halkbankası’nın özelleştirilmesinin gündeme getirildiğini anımsattı.

ANKA


Milliyet
 
Geri
Üst