gebe
  1. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    Dondurma Yerken Dikkat Edin !

    Konu, 'Diyet - Sağlıklı Beslenme' kısmında TİTAN tarafından paylaşıldı.

    dondurma yerken dondurma yemek zararlı mı


    Büyüklerimiz eskiden, özellikle serin havalarda dondurma tüketmenin boğazı şişireceği konusunda uyarır ve bize dondurma yedirtmezdi melekler :) Oysa bunun kısmen doğru olmadığını artık hepimiz biliyoruz. Yaz-kış keyifle tüketilebilecek bir tatlı olan dondurma sadece iltihaplı boğaz enfeksiyonlarında tüketilmemeli. Bunun dışında dondurma yemekle ilgili doğrular , yanlışlar ve dondurma yerken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgileri Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yeşim Çelik'ten alıyoruz.. :)


    [​IMG]
    Kalsiyum ve vitamin zengini

    Dondurmanın yapımında süt ve süt ürünlerinin yanı sıra; şeker, glikoz şurubu gibi tatlılık verici maddeler, bitkisel yağ ve/veya süt yağı, çeşidine göre çikolata, kakao, meyve, fındık/fıstık, karamel gibi besinler, sahlep, kıvam verici, doğal ve doğala özdeş aromalar bulunur. Yüksek miktarda süt içermesinden dolayı besin değerleri açısından zengindir. Dondurmada protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra; A, B, C, D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum, fosfor,magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller de bulunuyor.


    Dondurmanın sütü pastörize olmalı

    Dondurmayı tüketirken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta, dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanmış olmasıdır. Özellikle dondurmanın yapıldığı sütün pastörize olması ve hazırlanırken mikroorganizmalarla bulaşının önlenmesi gereklidir. Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortamdır. Bu nedenle çok kolay bozulur ve sağlığa aykırı bir duruma gelir. Bu nedenle dondurmanın pastörize sütten yapılması ve hijyenik koşullarda üretilmesi çok önemlidir. İzinsiz üretilen veya son kullanma tarihi geçmiş ürünler asla satın alınmamalıdır. Ayrıca bu tür gıdaların servis edildiği soğutucuların yeterli soğuklukta ve çalışıyor durumda olması da göz ardı edilmemelidir. Sağlıksız ve hijyenik şartlardan uzak dondurma ve buzlu ürünlerin tüketiminin hastalıklara davetiye çıkardığı unutulmamalıdır.


    Dondurma boğazınızı şişirmez, ancak boğazının iltihaplıysa dondurma yemekten kaçının

    Dondurma aç karnına tüketildiğinde iştah kapanmasına neden olabileceği için tokken tüketilmelidir. Midede kramp oluşturmaması içinse yavaş yenmelidir. Dondurmayı aniden yutmak mide kramplarına ve kasılmalara neden olur. Bademcik ameliyatlarından sonra bazı doktorlar da dondurma yemeyi tavsiye etmektedir. Bu tür durumlarda dondurma, komplikasyonları azaltır. Ancak solunum enfeksiyonu sırasında, yutak ve bademcik iltihaplarının tedavi sürecinde dondurma önerilmez.


    Dondurma diyetlerde de yerini aldı

    Kilonuzu etkilemesi, günlük tüketilen kalori miktarı ve harcanan enerji miktarı ile ilişkilidir. Dondurmanın kalori değeri diğer baklava, pasta gibi hamurlu tatlılara oranla çok daha düşüktür, daha besleyici bir seçimdir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programında haftada 1-2 kez dondurma tüketimi önerilebilir. Eğer sağlıklı ve dengeli besleniyorsanız, egzersizinizi yapıyorsanız dondurma tükenmenizde hiçbir sorun yoktur.

    Özellikle çocuklarda fazla olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında ve enerji açığı olan çocuklarda dondurma tüketimi önerilir. Diyabet hastalarında da tatlandırıcı ile hazırlanmış dondurma piyasada bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda süt ve süt ürünlerine karşı hassasiyeti olan kişilerde günde 2 kez dondurma tüketildiğinde intoleransa bağlı belirtiler saptanmamıştır. Dondurma yavaş sindirildiği için bu kişiler tarafından rahat tolere edilir. Zayıflama diyeti uygulayanlar da dondurma tüketebilir. Bu kişilerde tatlı ihtiyacını gidermenin, süt gereksinimini karşılamanın bir yolu olarak aynı zamanda diğer tatlılara göre düşük enerji içermesi nedeniyle önerilmektedir. Dondurma her mevsim ve herkes tarafından tüketilebilir.

    Dondurmanın Türkiye’de bir sektöre dönüşmesi son 25 yıla dayanıyor. Yapılan istatistikler, Türkiye´de dondurma tüketiminin hala çok düşük olduğunu gösteriyor. Yıllık dondurma tüketimi, Avrupa´da yaklaşık olarak 17 litre iken, Türkiye´de bu rakam 1 litreyle sınırlı kalıyor.

     
Dondurma Yerken Dikkat Edin ! konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Evli kadın dondurmayı nasıl yer

    Evli kadın dondurmayı nasıl yer

    Milli Eğitim Bakanlığı tarafından önerilen 100 seçme eser arasında bulunan ilköğretim kitaplarına tavsiye edilen bilmece kitabı tepkilere neden oldu. Kitabın 9. sayfasında "Evli kadınlar dondurmayı nasil yer" bilmecesi tepkilere neden oldu. Hürriyet
  2. Bu dondurmayı kim yer !!

    Bu dondurmayı kim yer !!

    bu dondurmaya yemek isteyen varmı ??
  3. Dondurma yerken sağlıklı olanını seçin

    Dondurma yerken sağlıklı olanını seçin

    hamilelikte dondurma yemek zararlımı gebelikte dondurma yemek zararlımı hamilelikte zararlımıdır hamileyken zararlı mı hamile iken Bu yaz sıcağında serinlemek için hiç birimiz dondurmaya hayır diyemeyiz dimi meleklerrr:) ama acaba kilo alırmıyım diye düşünenlerimiz vardır mutlaka eğer dengeli besleniyorsanız korkmayın kilo almazsınız ama bunun yanında sağlığımız için dikkat etmemiz gereken en...
  4. Dondurma Yerken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekiyor ?

    Dondurma Yerken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekiyor ?

    dondurma yerken dondurma nasıl yenir Sevgili melekler, öncelikle hatırlatalım ki dondurma her mevsim yenir. Yalnız dondurma yerken de bazı hususlara dilkkat etmemiz gerekir. Zire dondurma fazla yendiğinde kilo yapıcı özelliğe sahip. Bu yazımızda dondurma yerken dikket edilmesi gerekenler konusunda sizleri bilgilendirmeye çalışcağız :) Tadıyla damak, çeşitleriyle göz zevkine hitap eden...
  5. Dondurma Yerken Dikkatli Olun!

    Dondurma Yerken Dikkatli Olun!

    dondurma yerken, dondurmanın zararları, dondurma hakkında Sevgili melekler, kış aylarında da rahatlıkla tüketilebilen dondurma elbetteki sıcak yaz günlerinde daha fazla tercih ediliyor. Son derece sağlıklı bir gıda olan dondurmayı seçmek çok önemli. Zira açıkta, sağlıksız koşullarda satılan dondurma tehlike saçıyor! İşte yaklaşan yaz öncesi dondurma seçerken dikkat edilmesi gerekenler......

Sayfayı Paylaş