gebe
  1. tuqqce

    tuqqce Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    19 Mart 2008
    Mesajlar:
    6.382
    Beğenilen Mesajlar:
    394
    Ödül Puanları:
    83
    Şehir:
    Wuppertal-Germany

    Fazla tuz kemik düşmanı

    Konu, 'Herşeyin başı sağlık !' kısmında tuqqce tarafından paylaşıldı.

    [​IMG])Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Zehra Akören yeteri miktarda tuz tüketiminin yaşamın her dönemi için gerekli ve önemli olduğunu belirterek “Ancak fazla tuz alımı idrarda kalsiyum atımını arttıracağı için kemik kayıpları yani osteoporoz oluşabilir” dedikten sonra şu bilgileri verdi: Fazlası zarar verir
    “Gıdalara lezzet vermesi için eklenen tuz, aslında sağlık için hem yararlı hem de zararlı olabiliyor. Tuzun yeterli miktarda kullanımı insan bedeni için gereklidir. Ancak fazlası zarar verir…Tuz, insan bedeni tarafından üretilemeyen, ancak sağlıklı çalışması için dışarıdan alınması gereken önemli bir elektrolittir. Vücudumuz yüzde 60-70 oranında su ile kaplıdır. Saf olmayan bu suyun içerisinde çeşitli elektrolitler bulunur. Kimyasal adı sodyum klorür olan tuz da bu elektrolitlerden birisidir. Vücudumuzda tuz-sodyum olması vücudun sağlıklı sıvı dengesi, vücudumuzdaki elektriksel metabolik işlevlerin sağlıklı çalışması, hayat fonksiyonlarımızın performansı, kas fonksiyonlarımızın sağlıklı çalışması, sindirim ve sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir…
    Kilo vermek isteyenler tuzdan kaçınmalı
    Sağlıklı kilo kontrol beslenme programlarında tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır. Zayıflamak isteyenler vücutlarında biriken fazla suyun atılması için tuz alımını sınırlandırmakla beraber egzersiz oranını arttırıp, lenf kanallarını temizlemek için lenf drenaj masajı yaptırabilirler. Yetişkin ve sağlıklı bir insanın günlük tuz gereksimi 4-6 gr arasında değişir. Bu miktarın yüzde 65-85’ini gün içerisinde işlenmiş gıdalardan, ekmekten, et ve ürünlerinden, balık-yumurta gibi gıdalardan alırız. Sodyum yiyeceklerin öz yapısında doğal olarak bulunur. Hazır paketlenmiş yiyeceklere konan çeşitli katkı maddeleri sodyum tüketiminin artmasına neden olur. Bu gıdaların etiketleri mutlaka incelenmelidir. Yine sodyumu düşük maden suyu tüketmek sağlık için tercih edilmelidir.
    Kalp damar hastaları tuzu sınırlandırmalı
    Diyabet yani şeker hastaları, damar sağlıklarını korumaya azami özen göstermelidirler. Fazla tuz tüketmek, şeker hastalarının şeker seviyelerinin yükselmesine neden olur. Yine tansiyon hastaları vücutlarındaki sıvı dengesini bozmamak için tuz alımını azaltmalıdırlar. Vücutta biriken sodyum ağırlıkla hangi organda birikiyorsa oraya zarar verebilir beyinde birikiyorsa beyin kanaması; kalp damarlarında birikme yapıyorsa kalp krizi oluşturabilir. Yüksek tansiyon hastaları ve diyabetliler sofraya tuz getirmemelidirler. Sodyumu azaltılmış tuzdan doktorlarının önereceği miktar kadar tüketebilirler. İşlenmiş ve tütsülenmiş et ve ürünlerinden ve konserve gıdalardan, tuzlu kuru yemişlerden, et suyu tabletlerden, tuzlu bisküvi ve krakerlerden uzak durmalıdırlar. Sebze-salata ve meyve tüketimine özen göstermelidirler. Yiyecekler tuz yerine çeşitli baharatlar köri, karabiber, kimyon veya otlarla da lezzetlendirilebilir”

     
Fazla tuz kemik düşmanı konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. İhtiyacımızdan 3.5 Kat Fazla Tuz Tüketiyoruz

    İhtiyacımızdan 3.5 Kat Fazla Tuz Tüketiyoruz

    Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği'nce yapılan araştırmada, ideali günde 5 gram olan tuz tüketiminin Türk halkında günlük 18 gram olduğu, günlük tüketilen her 6 gram fazla tuzun ise büyük ve küçük tansiyonu önemli ölçüde yükselttiği belirlendi. Kongrede, dernek tarafından Türkiye'deki tuz tüketimine ilişkin 14 ilde yapılan SALTurkey çalışmasının sonuçları açıklandı. 1970...
  2. Fazla tuz tüketimi kemik erimelerine yol açabiliyor

    Fazla tuz tüketimi kemik erimelerine yol açabiliyor

    Gıdalara lezzet vermesi için eklenen tuz; sağlık için hem yararlı, hem de zararlı olabiliyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Zehra Akören, tuzun yeterli miktarda kullanımının insan bedeni için gerekli olduğunu ancak fazlasının vücuda zarar vereceğini söyledi. Fazla tuz tüketmenin kemik erimelerine ve kilo alımına yol açabileceğini belirten Akören, şu önerilerde...
  3. bir numaralı düşman -tuz

    bir numaralı düşman -tuz

    Tuzun zararlarını bilmeyen yoktur nerdeyse.Ama tuz kullanımına dikkat eden de bir o kadar azdır..Kanadalı doktorlar tuzu, insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle "1 numaralı halk sağlığı düşmanı" ilan etti. Halk İçin Bilim Merkezi isimli sivil toplum kuruluşuna üye doktorlarca yapılan Tuzlu Bir Hata isimli araştırmaya göre, tuzun ve içeriğindeki sodyumun neden olduğu...
  4. Fazla Tuzun Zararları

    Fazla Tuzun Zararları

    hamilelikte tuzun zararları lenf drenaj zararları tuzun gebelikte fazla Uzmanlar özellikle üç beyazdan yani un,şeker ve tuzdan uzak durmamızı sağlığımız açısından sağlıklı olacağı konusunda uyarıyorlar.Özellikle bazı kişilerin tuza merakı gerçekten bazen sağlıklarını bile tehlikeye atmaktadır.Fazla tuzun zararları konusunda çok önemli bilgileri uzman hekimin ağzından sizlere aktarıyorum....
  5. Fazla Tuz Beyin kanama riski var

    Fazla Tuz Beyin kanama riski var

    riskler, beyin kanamasi, sebep, hastalik, cok tuz, ile ilgili tüm bilgileri burada bulabilirsiniz Fazla Tuz Beyin kanama riski var Çok tuzlu besinlerle beslenmek, beyin kanaması ve kalp-damar hastalıkları riskini artırıyor. Araştırmacılar, günlük tuzlu yiyecek tüketimi ile beyin kanaması ve kalp-damar hastalıkları...

Sayfayı Paylaş