gebe
  1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.184
    Beğenilen Mesajlar:
    2.224
    Ödül Puanları:
    113

    Hellim peyniri nasıl yapılır?

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    hellim peyniri nasıl yapılır hellim peyniri nasıl kızartılır pişirilir nasil yapilir yenir Kıbrıs'a özel bir peynir olan hellim peyniri özellikleri yapılışı hakkında sizlere detaylı bilgileri veriyorum. Peynir dünyamızın bu ayki konuğu Kıbrıs’a has hellim peyniri. Kıbrıslıların “karpuzla hellim bulsam hergün yerim” diyecek kadar sevdikleri bu peynirin içine taze nane yaprağı konan çeşidi de mevcuttur ve hellimin en önemli özelliklerinden biri de kızartılarak yenildiğinde damakta nefis bir tat oluşturmasıdır.
    [​IMG]
    Hellim Kıbrıs’a has bir peynir türüdür. Kıbrıs Rumlarının “halloumi” dedikleri bu peynir, Türkiye de Akdeniz bölgesinde özellikle Mersin ve Silifke de de yapılır. Orta sertlikte, hafif uzayan, tuzluca bir peynir olan hellimin tavası çok güzel olur. Yaklaşık 250 gr. lık topaklar halinde hazırlanır ya da dikörtgen kalıplarda bol tuzla salamuralanır. Bu nedenle uzun ömürlü bir peynirdir.

    Çiğ sütten yapılır.

    Hellim peyniri geleneksel yöntemle çiğ inek, koyun ya da keçi sütüyle yapılır. Pastörize edilmemiş taze süt 37ø ye kadar ısıtılır. Biraz soğuduktan sonra 30ø de mayalanır. Pıhtılaşıncaya kadar bekletilir, sonra başparmağın yarısı kadar büyüklükte parçalara ayrılır. Parçalanan pıhtı 33ø civarında ısıtılır, karıştırılır, daha sonra kalıplara alınır ve yarım saat baskıdan geçirilir, süzülür. Teleme, ortalama yarım kiloluk dilimlere kesilir. Bu arada loru alınmış olan kendi peyniraltı suyunda kaynama noktasında (95ø civarı) 80-90 dakika haşlanır. Üste çıkan peynir kalıpları alınır ve elle hafif bir baskıdan geçirilir, yüzeyleri tuzlanır. Tuzlanmış kalıplar ikiye katlanır ve sularının iyice süzülmesi için 30-40 dakika bekletilir. Daha sonra küpte ya da tenekede salamuraya atılır. Tüketiciye vakumlanmış ambalajda sunulan sanayi tipi hellim peyniri ise tam yağlı pastörize inek sütünden yapılır. 7-10 gün dinlendirildikten sonra vakum ambalajlarda satışa sunulur.

    Nerelerde kullanılır?

    Hellim Kıbrıs mutfağında et yemeklerinden kahvaltıya kadar birçok yerde kullanılır. Örneğin minik küblere doğrandıktan sonra ızgarası yapılır. Rendelenerek köftenin içine konur. Hellim peynirli köfte Kıbrıs mutfağının tipik yemeğidir. Ayrıca doğrandıktan sonra lavaşın içine yerleştirilen hellim peyniri, fırında pişirilerek börek gibi tüketilir.


     
  2. juju

    juju Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    30 Nisan 2009
    Mesajlar:
    4.779
    Beğenilen Mesajlar:
    223
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    istanbul
    çokta severim hele bide mangalda çok güzel oluyo
     
  3. Kayıtsız Üye

    Kayıtsız Üye Forum Okuru

    Hellim

    Başlığın hellim peyniri olmasını yadırgıyor ve düzeltilmesini rica ediyorum.
    Yaşım 78 annemlerden nine ve dedelerimden (Hepside zamanının hellim yapımcıları) Kıbrısa özgü olan hellimin son 15 yılda hellim peyniri olarak değiştirilmiş olması üzücüdür.Bir defa bu peynir değil HELLİM dir. Bakkaldan kaşar alırken kaşar mı yoksa kaşar peyniri mi desiniz
    saygılar
    Sadı
     
Hellim peyniri nasıl yapılır? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Kaşar peyniri nasıl yapılır?

    Kaşar peyniri nasıl yapılır?

    kaşar peyniri nasıl yapılır video kaşarın yapılışı evde kaşar peyniri nasıl yapılır evde yapımı peynir video Kaşar peynidirir özellikle tostunu ben çok esverim hele o sünmesi ayrı bir hoş oluyor degil mi:) Kahvaltı sofralarından tutunda bilhassa domates çorbasında kullanılan kaşar peynirinin nasıl yapıldığını merak ediyorsanız işte size gerekli bilgiler: Kaşar peynirinin teknolojisi gereği...
  2. Hellim peyniri nasıl kızartılır

    Hellim peyniri nasıl kızartılır

    hellim peyniri nasıl kızartılır hellim peyniri, nereye aittir, nasıl kızartılır, nasıl pişer, nasıl yapılır, tarifleri, yapılışı, kızartma, hakkında detaylı bilgiler burada arkadaşlar Hellim peyniri Kıbrıs'a has bir lezzettir. Kıbrıslı'ların sofrasından eksik etmediği, içersine taze nane yaprağıda koyarak ya da kızartarak yedikleri bir peynir çeşididir Melek'lerim. Kıbrıs Rumlarının...
  3. Evde Peynir Nasıl Yapılır

    Evde Peynir Nasıl Yapılır

    Evde Peynir Yapımı Evde Peynir Nasıl Yapılır Peynirievde yapmak isteyen Melek'lerimiz ve misafirlerimiz için, bu yazımızda evde peynir tarifini sunuyoruz. Merak etmeyin o kadar da zahmetli değilmiş evde peynir yapmak Melek'lerim:) 72°C 'ye kadar ısıtılmış, sonra 32°C-35°C arasına kadar soğutulmuş 1 tencere (10lt süt) süt için (1 çay kaşığı) rumeli doğal şirden peynir mayası yeterlidir....
  4. Acaba Evde hellim peyniri nasıl yapılır

    Acaba Evde hellim peyniri nasıl yapılır

    Hellim peyniri hiç yediniz mi bilmiyorum ama yemediyseniz mutlaka yemenizi öneriyorum. Bilenler bilir hellim peyniri hem az bulunur hemde biraz maliyet olarak tuzludur yani pahalıdır. Ben Evde hellim peyniri yapmak istiyorum ama nasıl yapılır bilmiyorum aranızda Evde hellim peyniri nasıl yapılır bilen varsa lütfen yazsın bana
  5. Evde Nasıl Hellim Peyniri Yapılır ?

    Evde Nasıl Hellim Peyniri Yapılır ?

    Hellim Peyniri yapımı Evde Hellim peyniri nasıl yapılır Sevgili melekler, evde kendi ellerinizle yoğurt mayalayabileceğiniz gibi peynir de yapabilirsiniz. En basit peynir yapımı lordur. Evde lor yapmak için çiğ sütü ocağa koyup içine biraz sirke ekleyerek kaynatmalı ve çökmesini sağlamalısınız. Daha sonra kevgire koyup beklettiğinizde taze lor elde etmiş olursunuz. Ya öylece tüketirsiniz ya...

Sayfayı Paylaş