gebe
  1. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    Sahurda Mutlaka Süt Tüketin, Tok Kalmanızı Sağlar !

    Konu, 'Diyet - Sağlıklı Beslenme' kısmında TİTAN tarafından paylaşıldı.

    sahurda yenmesi gerekenler sahurda tok tutan yiyecekler

    Sevgili melekler, bu gece ilk sahurumuza kalkacak yarın ilk orucumuza uyanacağız inşaallah :) Şimdiden Ramazan'ınız hayırlı ve uğurlu geçsin diyoruz ve sahurda tok tutan yiyecekler hakkında bazı önerilerde bulunmak istiyoruz sizlere :) Sahurda mutlaka 1 bardak süt tüketilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, sahurda içilecek 1 bardak sütün vücudu 5 saat tok tutacağını belirttiler.


    [​IMG]


    Süt hem protein içeriği yüksek olan bir besin olması nedeniyle tokluk hissedilmesine yardımcı olur, hem de sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek sağlar. ABD 'li bilim adamları, insan bünyesinin açlığa olan ihtiyacını azaltan besinler arasında ilk sırada sütü gösteriyor.

    1 bardak sütün mide boşluğunu hissettirmeden insanı 5 saat boyunca tok tuttuğu belirtiliyor. Yörsan Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilüfer Hakarayan, bu durumu şu şekilde açıklıyor: "Sütte bulunan şeker laktozdur. Laktoz açlıkta kullanılan glikojen depolarına destek olarak vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasına da yardımcı olur. Sütün bileşimindeki yağ da mideden uzun sürede uzaklaşması nedeniyle tokluk duygusunun uzun sürmesinde etkili olur, kalsiyum başta olmak üzere Ramazanda da mineral ve vitamin gereksinimini karşılar."


    SAHUR KAHVALTASINDA HANGİ ÜRÜNLER TÜKETİLMELİ?

    Protein içeriği fazla gıdalar, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirdikleri için tercih edilmelidir. Aynı zamanda tokluk hissi de sağlayan bu besinler, sahurda unutulmamalıdır. Yumurta, yoğurt, süt ve peynir gibi gıdalar; sahur için ideal seçimler arasındadır.
    Sahurda börek ya da iftardan kalma yağlı yemekler tüketmek, sindirim güçlüğüne ve mide rahatsızlığına neden olabilir. Ramazan sırasında sahurda yenilen hamur işleri, kızartmalar vb. yiyecekler gece yatmadan önce yenilip yatıldığı için sabah kalkınca midede ağırlık, ekşime, yanma hissedilmesine neden olur.

    Metabolizmamız gece yavaşladığı için gece yenilen yemeklerin vücudun yağlanmasını artıracağı unutulmamalı. Bu durumu engellemek için sahurda hiç yemek yememe yerine sütlü veya sulu çorbalar, kahvaltı türü yiyecekler tercih edilmelidir. Sahurda mideyi daha geç terk eden, kan şekerini çok hızlı değiştirmeyecek besinler tercih edilmeli. Zira protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir.

    Her sahurda en az 60 gr. kadar peynir tüketilmelidir. Ayrıca bol sebzeyi sahurda bulundurmak gerekir. Çünkü bol sebze vitamin-mineral ihtiyacını karşılaması bakımından önem taşır. Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmekleri tercih edilmelidir. Hem daha tok tutarlar hem de B grubu vitaminlerce daha zengindirler. Haşlanmış yumurta da haftada 2-3 kez tüketilebilir. Yağlı yiyecekler tüm gün susama ihtiyacını arttırır. Bu nedenle yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı ve bol su içilmelidir. Sahurda en az 600–700 ml su içilmelidir.


    PROTEİN İÇERİKLİ GIDALARI TERCİH EDİN!

    Sahur menüsünde peynir çeşitleri ve yumurta protein kaynağı olarak yer almalı. Sucuk, salam ve sosis gibi şarküteri ürünleri sahur için oldukça ağır ve yağlı besinlerdir, bu nedenle tüketmemek daha yerinde olur. Ayrıca baharat içerikleri ile gün içerisinde daha fazla susamanıza neden olurlar. 2–3 dilim tam buğday ekmeği, söğüş sebzeler ve 1–2 porsiyon meyveyi de sahur sofrasına eklemeyi ihmal etmeyin. Şekerli ürünler erken saatlerde acıkmanıza neden olacağından bu besinler için olan hakkınızı akşama bırakın. Zeytin hususunda da dikkatli olun ve 5-6'dan aşırıya kaçmayın. Çünkü zeytinlerin tuz içerikleri yüksektir ve susuzluk hissinin erken uyanmasına yol açarlar. Sahur sofrasının başlangıcını ve bitişini su ile yapın.

     
Sahurda Mutlaka Süt Tüketin, Tok Kalmanızı Sağlar ! konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. sahura mutlaka kalkmak gerekiyor!!!

    sahura mutlaka kalkmak gerekiyor!!!

    sahurla ilgili sözler Oruç tutulurken sahura kalkılması öneriliyor. Sahura kalkmadan oruç tutmak halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkatte azalmaya neden oluyor.Diyetisyen Cemal Aytaç Ak, "Ramazan ayında azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle en az 4'e çıkarmak gereklidir. Sahura kalkılmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacağından bolik hız...
  2. Tok Kalmanın Sırrı

    Tok Kalmanın Sırrı

    Kilo veremiyorsanız, sofranıza bir göz atın... Bir türlü doymak bilmiyorsanız masanızı donattığınız yiyeceklere bir göz atın... Belki de seçiminizi yanlış yapıyorsunuzdur. Çünkü bazı yiyecekler sizi kurt gibi acıktırırken bazıları uzun süre tok tutar. Peki hangi yiyecekler acıktırır, hangileri iştah kapatır?... İştah kapatan dost yiyecekler Avokado: B6 vitamini deposudur. Kansere...
  3. Sebzeleri mutlaka böyle tüketin !!!

    Sebzeleri mutlaka böyle tüketin !!!

    Sebzeleri bu yöntemle tüketin 'Hepatit B' size uğramasın... İşte çok özel tüyolar... Çiğ yenen sebze ve meyveler, sirke katılmış su içerisinde 10 dakika bekletildiğinde hepatit ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olan bakteriler bertaraf edilebiliyor. Sirkenin sebze ve meyve üzerinde kalan kimyasal ilaçlarında temizlenmesine yardımcı olduğunu dile getiren Doç. Dr. Omca Demirkol, şunları...
  4. Sahurda Hangi Yiyecekler Tok Tutar?

    Sahurda Hangi Yiyecekler Tok Tutar?

    sahurda tok tutan yiyecekler ramazanda tok tutan yiyecekler Sevgili melekler, bu gece Ramazan ayının ilk orucunu tutmak üzere ilk sdahurumuza kalkacağız. Allah herkesin ibadetlerini eksiksiz kusursuz kabul etsin diyoruz ve sahurda hangi gıdaları tüketirsek daha tok kalacağımız konusunda bilgiler veriyoruz... Özellikle zeytinyağlı yemeklerin tercih edilmesi gerektiğinin üzerinde duran...
  5. Ramazanda Mutlaka Bal Tüketin!

    Ramazanda Mutlaka Bal Tüketin!

    balın faydaları, ramazanda bal, balın yararları Sevgili melekler, ramazan ayını zor geçirenlerden misiniz? Susuzluk, açlık başınıza mı vuruyor? O halde sizlere, Ramazan'da susamaya, acıkmaya, strese ve yağ yakmaya birebir bir formül vereceğiz: ballı sütlü zencefil çayı! Uzun saatler ve sıcak yaz günlerinde tutulan oruç, kişileri az da olsa zorluyor. Ancak ballı sütlü zencefil çayıyla...

Sayfayı Paylaş