gebe
  1. SadmiN

    SadmiN ♥ Ölürüm Sana Mavimm ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    29 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    15.409
    Beğenilen Mesajlar:
    970
    Ödül Puanları:
    113

    Yapay tatlandırıcılar..

    Konu, 'Diabet Köşesi' kısmında SadmiN tarafından paylaşıldı.

    sorbitol içeren yiyecekler Besin veya kalori değeri olan tatlandırıcılar günlük diyetin bir bölümüdür. Genellikle tatlandırıcılar isminin sonunda “oz” (sukroz-sofra şekeri, fruktoz-meyva şekeri, dekstroz) veya “ol” (sorbitol ve mannitol) eki olan karbonhidratlardır. Enerji değerleri vardır ve belli miktarlarının üstünde kullanılması halinde kan şekerini yükseltirler. Glikoz ve fruktoz moleküllerinden oluşan sukrozun kan şekerini yükseltmesi nedeniyle diyetinizde yer alması uygun değildir. Meyva şekeri ve fruktoz meyvalarda ve balda bulunur. Sukroza göre daha yavaş emilir ve iyi kontrollü diyabetiklerde daha az kan şekeri yüksekliklerine neden olur. Fruktoz fırında pişirilecek kek, kurabiye gibi yiyeceklerde emniyetli olarak kullanılmaktadır. Sorbitol gibi şeker alkollerinin sukroza göre emilimleri daha yavaştır. Sorbitolün büyük miktarlarda alınması (yaklaşık 30 gr/gün) ishale neden olur. Sukroz ve fruktoz gibi 4 kcal/gr enerji değeri olan
    şeker alkolleri çiklet, dondurma, çikolata üretiminde kullanılmaktadır ve diyet programı içinde yer almaları halinde erej değerleri göz önünde bulundurulmalıda
    Aspartam, Sakarin, Siklamat ve Acesulfame K enerji değeri olmayan tatlandırıcılardır. Teknik olarak aspartar -enerji değeri vardır. Günlük maksimum dozu 40 mg/kg ve birim dozu 20 mg/dl olan aspartam sukrozdan 180 kat fazla tatlıdır ve az miktarlarda kullanılması nedeniyle enerji değeri olmayan tatlandırıcılar grubunda da sayılmaktad -Aspartam fenilketonürili hastalar tarafından kullanılamaz. Sakarinde oldu t ^ gibi. ağızda acı bir tat bırakmaz. Sakız \ e içeceklerde (diyet kola gibi) kullanılmaktadır. Yüksek ısıda değişere’-şekere benzer tadını kaybettiğinden pişirme işlemine tabi tutulamaz ancak yiyecekler pişirildikten sonra ilave edilebilir.
    Sakarin ve siklamat ilk sentez edilen tatlandırıcılardandır. Sakarin sukrozdan 300 kat fazla tatlıdır. Kullanımından sonra ağızda acı ve metalik bir tad bırakmaktadır


     
  2. nisan

    nisan Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Ocak 2008
    Mesajlar:
    5.707
    Beğenilen Mesajlar:
    15
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    isvicre
    Ce: Yapay tatlandırıcılar..
    emegine saglik canim,paylasim iicn cok tsklerr,sevgiler
     
  3. esena

    esena Aktif Üye Üye

    Kayıt:
    14 Ocak 2008
    Mesajlar:
    4.074
    Beğenilen Mesajlar:
    5
    Ödül Puanları:
    38
    Şehir:
    TRABZON
    Ce: Yapay tatlandırıcılar..

    emeğine sağlık canım emeğine sağlık çok teşekkür edrim güzel paylaşımların canım
     
  4. cadi_91

    cadi_91 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    26 Nisan 2010
    Mesajlar:
    2.376
    Beğenilen Mesajlar:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    ankara
    emeğine sağlık tşşkr canım
     
  5. miranda

    miranda Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    23 Ocak 2010
    Mesajlar:
    84
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    artık tatlandırıcılarla her türlü tatlı da yapılabildiği için insanlar tercih etmeye başladı, çünkü bir fark yok tatta
     
Yapay tatlandırıcılar.. konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Hamilelik ve Yapay Tatlandırıcılar

    Hamilelik ve Yapay Tatlandırıcılar

    Günümüzde pek çok yapay tatlandırıcının içinde aspartam adı verilen bir madde bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda aspartamın doğum defektlerine neden olduğu gösterilememiştir. Bu nedenle hamilelikte aspartam kullanımı güvenli olarak kabul edilir. Aspartam fenilalenin ve aspartik asit adı verilen iki amino asitten oluşmaktadır. Aminoasitler proteinlerin yapı taşlarıdır. Aspartam vücutta...
  2. Yapay Tatlandırıcılar

    Yapay Tatlandırıcılar

    dekstroz nedir yapay yiyecekler nelerdir içinde tatlandırıcı olan gıdalar tatlandırıcı olan gıdalar içeren Hazırlayan: Uzman Diyetisyen Şeniz Ilgaz En çok sevdiğimiz besinler nelerdir diye düşündüğümüzde, genellikle aklımıza ilk gelen tatlı besinlerdir. Tatlıya düşkünlük insanlık tarihi kadar eskidir. Pek çok insan şekerin ve diğer enerji içeren tatlandırıcılar ile hazırlanan besinlerin...
  3. Yapay Tatlandırıcılar ile ilgili bilmedikleriniz.

    Yapay Tatlandırıcılar ile ilgili bilmedikleriniz.

    Dikkat edilmesi gerekenler neler ? Ataşehir Memorial Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Şefika Aydın, “Yapay tatlandırıcılar” hakkında bilgi verdi. Obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi insan sağlığını önemli ölçüde tehdit eden hastalıkların tedavisi için medikal tedavinin yanı sıra en etkin yol diyet tedavisidir. Bu hastalıkların tedavisi için diyetlerinde şeker ve...
  4. suni tatlandırıcılar ve şeker

    suni tatlandırıcılar ve şeker

    suni tatlandırıcılar ve şeker Katkı maddeleri ve baharatlar besinlere tat vermek için ya da tatlarını artırmak için kullanılır. Çok çeşitli maddelerden oluşan bu grupta bazı yağlar (sıvı yağ, tereyağı, hayvansal yağlar, margarin), şeker ve balın yanı sıra sirke, maydanoz, mercanköşk, fesleğen, biberiye; kekik gibi otlar ve karabiber, tarçın, vanilya, karanfil gibi baharat bulunur. Bu...
  5. Yapay tatlandırıcılar ne kadar sağlıklı?

    Yapay tatlandırıcılar ne kadar sağlıklı?

    Şeker, hayatın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bazılarımız şeker tüketimine dikkat etmeye çalırşırken bazılarımız hunhanrca tüketiyoruz. Şeker tüketiminde dikkat etmeye çalışanlar genellikle esmer şeker tüketmeye çalışıyor. Fakat esmer şekerle beyaz şeker arasında tek fark beyaz şeker gibi ön işlemden geçmemiş olması ve çok az miktarda gıda saflığının artırılmış olması. Bir de renk farkı...

Sayfayı Paylaş