Bebeğimin İlk Adım Rehberi

zuzu65

Yeni Üye
Üye
Bebeğimin İlk Adım Rehberi
bebekler ne zaman basar bebekler ayaklarını ne zaman basar bebek ayaklarını basabilir
.
Bebeğimin İlk Adım Rehberi

Ayaklar vücudumuzun çok önemli bir parçasıdır. Bebeklerin ayakları yumuşak ve esnektir. İskeletin sadece bir parçası kalsiyumludur. Bağlar gevşektir ve kaslarda oldukça güçsüzdür. Ayaklar 12 aylıkken yürümeye başlandığında çalışır. Bebeğinizin ayak kemeri tam gelişmiş değildir. Ayaklar yavaş gelişir ve ancak 6 yaşındayken tam anlamıyla gelişmiş olur. Bu süre içinde anne babalar çocuklarının dışarıda çıplak ayakla yürümelerine izin vermelidir. Bu kadar önemli olan bir başka şeyde çocuğunuzun giydiği ayakkabılardır. Ayakkabılar ayağa uygun olmalı ve uzmanlar tarafından belirtilen kalite özelliklerine sahip olmalıdır.

İlk yaşında bebeğin ayakları doktorunuz tarafından her üç ayda bir kontrol edilmelidir. Çocuğunuz yürümeye başladığında yılda bir yada iki kez pediatri uzmanı tarafından kontrolü yeterlidir. Ciddi bozukluk durumunda bir ortopedi uzmanına danışılması gerekir. Doktor ile ebeveynlerin birlikte hareket etmeleri çok önemlidir. Çünkü çocuklar büyük bir zamanlarını anne ve babaları ile geçirmektedirler. O yüzden onlar olabilecek sorunları daha iyi fark edebilirler. Çocuk kontrol esnasında normalinden daha farklı olarak davranır.

Deniz kumu ayak için ideal destektir. En geçerli pediatri teorileri bu yargıyı desteklemektedir. Ayak gereksiz ve zararlı kısıtlamalar olmadan doğal gelişmelidir. Ayağın şekline mükemmel uyan kum aslında ideal destektir. Kum efekti ile dizayn edilen ayakkabılar yürümeyi deniz kumunda yürüme haline getiren ideal desteği sağlayan sistemdir. Yumuşak ve esnek olup, gereksiz sıkmalardan nazikçe korur, ayakkabılar ayağın doğal gelişmesine yardımcı olur.

Paqpa ayakkabıları (BebeShop'ta bulabilirsiniz) tam bir hareket özgürlüğü sağlar ve kemiklerle eklemlerin düzgün gelişmesine yardımcı olur. Paqpa taban birimi ayağı darbeden korurken dengeyi rahatlığı ve düz olmayan yüzeylere doğru direnci sağlar. Ayak, kemerin doğal gelişmesini sağlayan, vücudun tüm ağırlığı altında şekillenen yumuşak tabana basar. Kumsal etkili lateks taban en doğal gelişimi sağlayan ve çocuğunuzun deniz kumunda yürümesi gibi olan bu yumuşak ayakkabı desteği tüm ayakaltında şekillenir.

Aslında bebekler ayakkabıya ihtiyaç duymazlar. Ev içersinde çıplak ayakla yürümek ayağın güçlü ve sağlıklı olarak gelişmesi için en doğal yoludur. Ayak bozuklukları çıplak ayakla yürüyen topluluklarda nadiren meydana gelmektedir. Ayakkabı kullanımı evde yada sokakta olası tehlikelerden korumak için gereklidir. Unutmayın ki çorap ile yüründüğünde kayıp düşme riski yüksektir.

Doğumda ayak yapısı, sertleşmekte olan topuk kemiği, kübik kemikler, tarak kemikleri ve ayak parmağı kemiklerinden meydana gelen kıkırdaksı bir mozaik yapıya sahiptir. Ayak gelişiminin en önemli dönemi 0-3 yaş arası dönemidir. Bu dönemde ayak boyu iki katına çıkar ve kemik yapısı giderek sertleşir, gelişir.

Doğumda; Minik ayak 7,5 cm dir; yani normal yetişkin ayağın yaklaşık % 30 kadar kemikli kısımların sadece % 25 i gerçekten sertleşmiştir. Kıkırdaksı bir mozaik yapı hakimdir.

Ayak kemik yapısının birincil sertleşmesi ana rahminde başlar ve ilk yıllarda bazı kemiklerde gerçekleşir. İkincil sertleşme doğumdan sonra gerçekleşir ve birincil sertleşmeyi tamamlar.

0 -1 yaş arası: Morfolojik değişiklikler meydana gelir. Talerboynu düzleşmeye başlar ve ayak geri kısımları fetüsteki kıvrık pozisyonundan hizalı duruma geçmeye başlar.

1 yaşında: Ayak 4,5 cm büyüyerek 12 cm olur.

1 – 3 yaş arası: Çocuk ayakları üstünde durmaya ve yürümeye başlar. Bu durum sonra ki aşamalarda önemli değişiklikler getirir; bacak yapısının dış rotasyonu büyüme sürecindeki herhangi bir sorun "içe doğru kıvrık" ayak parmakları yapısını Ortaya çıkarır ve bu da annelerin dikkat etmesi gereken bir durumdur. Dizlerin konumu da değişir. 2 yaşına kadar süren "çukur diz" yapısını 5 yaşına kadar sürecek olan "çıkık diz" yapısı takip edecektir.

Tombiş ayak daha düzgün hale gelir ve uzunlamasına yapılar kasların gelişmesi ve liflerin esnekleşmesi ile gelişirler.

5 yaşında; Ayak ortalama 17 cm olur; erişkin boyutunun % 60’ı.

8 yaşında; Ayak neredeyse tamamen sertleşmiştir ama belli oluşumların sertleşme süreci tamamlanmamıştır. Aşil ve bacak tendonlarının ekli bulunduğu kıkırdakta büyüme gerçekleşir.

10 yaşında; Ayak erişkin ebadının % 80 ine erişir. Bu büyüme kızlar için 13 kemik yaşında, erkekler için 15 kemik yaşında sona erer. Ayağın büyüdüğü bu dönem sona erene kadar özellikle değişen kıkırdak yapıları travmaya açıktır.

Her adımda vücut ağırlığının 10 katı ayaklara yük biner. Düz tabanlık oluşursa gerekli yaylanma oluşamaz ve boyundaki omurgaya kadar problemler yaşanmaya başlar. Bundan dolayı ayak tabanın kıvrımlı olması çok önemlidir.

Bebekler ayağına batırılan iğneyi hissederlerken ayakkabının basınç uyguladığını hissedemezler, çünkü yaklaşık 3 yaşa kadar ayak etlidir ve kemikler daha kıkırdak halindedir. Bu nedenle acı noktasına ulaşamazlar, istinai durumlarda 6 yaşa kadar devam eder.

Küçük ayaklar daha çok terler. Ayakta yaklaşık 1 milyon ter bezi mevcuttur. Çocukta ayak küçük olduğu için ter alanı da çoğalır. Bu nedenle gün içersinde ayakkabılar çıkartılıp havalandırmalı, ayrıca sentetik çorap ve sentetik ayakkabılar giydirilmemelidir.

Bir çocuk ilk adımdan itibaren yaklaşık 165.876 km yürüyecektir. Renk atan ayakkabılar sağlıklıdır, çünkü hiçbir kimyasal içermezler, gerçek deridir.

Çocuk büyük abla yada ağabeylerinin ayakkabılarını giymemelidir, çünkü her ayağın ayakkabıda yarattığı deformasyon farklıdır.

Kaynak: Paqpa


 
Geri
Üst