< Konu Resmi..>
Hamilelik, spermin, yumurta hücresini döllediğinde başlar. Bebek, bu andan sekizinci haftanın sonuna kadar olan dönemde embriyo, bu haftadan doğuma kadar olan dönemde ise fetus olarak adlandırılır.
Embriyo, döllenmeden sonra endometrium adı verilen rahim içi tabakaya yerleştiği andan itibaren yani döllenmeden 5-6 gün sonra, HCG adı verilen hamilelik hormonu, embriyoyu çevreleyen hücrelerce salgılanmaya başlar. Gebelik testlerinde ana esas, bu HCG adı verilen hamilelik hormonunun saptanmasıdır.
< Konu Resmi..>
Hamilelik ilerledikçe kanda giderek artan B HCG hormonu, belli bir düzeyini aştıktan sonra kadının idrarında da çıkmaya başlar ve idrarla yapılan hamilelik testi pozitif olur. Kandan yapılan testinde ise, kandaki B-HCG hormonunun miktarını saptar. Bu nedenlen kan ile yapılan gebelik testi, daha adet gecikmesi bile olmadan hamileliğin varlığı veya yokluğunu saptayabilir. İdrar testleri kan testi, kan testleri kadar güvenilir değildir. İdrar testinde gebeliğin varlığı saptandığında yanlışlık olasılığı düşüktür; çünki BHCG hormonu çoktur. Ancak yokluğu saptandığında erken gebelik olasılığı göz önüne alınarak testin bir süre sonra yapılması gerekir.
Kan testinde bakılan b-HCG hormonu, idrar testinin saptayamadığı gebeliklerin tespitinde kullanılmasının yanında, dış gebelik , düşük , mol gebeliği gibi durumların teşhisinde ve takibinde de kullanılan çok güvenilir bir testtir.
İdrarla Ypılan Hamilelik Testi İlişkiden Ne Kadar Sonra Sonuç Verir?
Ultrason İle Gebelik Tanısı
Adet bir hafta geciktiğinde vaginal ultrasonla gebelik kesesi görülebilir; karın bölgesinden bakılan ultrasonla görülebilmesi için gebeliğin en az 6 haftalık olması gerekir.Gebelik testinin pozitif çıkması vücutta gebelik varlığının kesin kanıtıdır ancak bu gebelik normal bir gebelik olmayabilir, rahim içinde yada dışındaolabilir. Gebeliğin rahim içinde olup olmadığı sadece ultrasonla saptanabilir, bunu idrar yada kandaki gebelik testleri belirleyemez.
Moderatörün son düzenlenenleri: