Kazakistan'da 500 Milyon Dolarlık İmza

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Kazakistan'da 500 Milyon Dolarlık İmza
Kazakistan'ın başkenti Astana'da bir araya gelen Türk ve Kazak işadamları gerçekleştirilen ikili görüşmeler sonunda bir yıllık hedef olarak planlanan ticaret potansiyelini iki günde anlaşmaya bağladılar.

KOBİ ölçeğinde 10 bin işletmenin üye olduğu Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) öncülük ettiği Türk-Kazak İş Buluşması'nda inşaat, konfeksiyon, makine ekipmanları, turizm ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar iş görüşmelerinde bulundu.

180 şirketin katıldığı iş forumunda üç firma 345 milyon dolarlık anlaşmaya imza attı. Diğer firmaların gerçekleştirdiği anlaşmalarla birlikte bu rakam 500 milyon dolara ulaştı. En büyük tutarlı anlaşmaları, Atak İnşaat (115 milyon dolar), Nursoy İnşaat (100 milyon dolar) ve Asia İnşaat (130 milyon dolar) yaptı.

Geçen yıl Kazak işadamlarıyla 100 milyon dolarlık iş yapan TUSKON üyelerinin bu yılki hedefi 200 milyon dolardı.

TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, iki gün içinde elde edilen sonuçtan son derece memnun olduğunu belirterek, Türkiye'nin son yıllarda ihracat odaklı çalışmalarla başarıya ulaşmaya başladığını söyledi.

Meral, "Bu anlaşmalarla Kazakistan ile olan ticaret hacmimiz büyüyecek. Türk işadamları dünya şartlarında rekabet edebilmek için yeni ortaklar bulacak" dedi.

'Mülk satışı hep sıkıntı yaratır'

İş forumunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kazakistan Ticaret Odası Başkanı Azat Peruaşev, Kazak şirketi Transchemicalasia'nın da içinde yer aldığı konsorsiyumun kazandığı Petkim ihalesinin Kazakistan'da, Türkiye'deki yoğun yaşanan tartışmalara yol açmadığını kaydetti.

Her ülkede önemli devlet kuruluşlarının özelleştirilmesi sırasında benzer tartışmaların yaşandığını hatırlatan Peruaşev, "Mülkiyet geçişi süreci pozitif olarak algılanmayacaktır ancak yine de özelleştirme doğal karşılanmalıdır" diye konuştu.

Peruaşev ülkesindeki iş hacminin desteklenmesine ilişkin devletin teşvik programları yürüttüğünü belirterek pamuk endüstrisi için özel bölgeler oluşturulduğunu söyledi.
Türkiye'nin Kazakistan Büyükelçisi Taner Seben de Kazakistan'ın bu yıl 20 milyar dolarlık dış yatırım yaptığını ve bunun 4 milyar dolarının Türkiye'ye gitmesinin beklendiğini söyledi. Seben, bu yatırımın önemli bir bölümünün Petkim ve Şekerbank alımlarından, kalan kısmının ise otel yatırımlarından kaynaklandığını dile getirdi.

Kaynak
 
Geri
Üst