Pestisitin zararları nelerdir ? Meyve ve sebzelerden pestisit nasıl temizlenir ?

Uzman SühaN

Administrator
Pestisitin zararları nelerdir ? Meyve ve sebzelerden pestisit nasıl temizlenir ?
Pestisitler, böcekler, kemirgenler, mantarlar ve istenmeyen bitkiler (yabani otlar) dahil olmak üzere zararlıları öldürmek için kullanılan kimyasal bileşiklerdir. Doğası gereği, pestisitler insanlar da dahil olmak üzere diğer organizmalar için potansiyel olarak zehirlidir ve güvenli bir şekilde kullanılması ve uygun şekilde bertaraf edilmesi gerekmektedir.Pestisitler insanlar için potansiyel olarak zehirlidir ve kişinin maruz kaldığı miktara ve yollara bağlı olarak hem akut hem de kronik sağlık etkilerine sahip olabilir.Yaygın olarak kullanılan tarım kimyasalları olarak pestisitler, hava, su ve toprak kirliliğinin ana kaynağıdır.İnsanlar her gün düşük seviyeli pestisitlere maruz kalmaktadır vücudunuza yiyip, içmekten, nefes alıp vermekten ve cilt ile temasa geçebilirler..Pestisitler Farklı pestisitler insan sağlığını farklı şekillerde etkiler. Akut ve kronik çok çeşitli sağlık etkileri, bazı pestisitlere maruz kalma ile ilişkilidir. Örneğin, bazı pestisitler sinir sistemini etkileyebilirken, diğerleri cildi veya gözleri tahriş edebilir. Bazı pestisitler kansere neden olabilir ve diğerleri endokrin sistemini etkileyebilir. Pestisit maruziyetinden kaynaklanan sağlık riskleri, pestisitlerin toksisitesine, kişinin maruz kaldığı miktara ve maruz kalma süresine bağlıdır.


pestisit.jpg






Böcek ilaçları zehirli olduklarından, insanlar, hayvanlar, diğer organizmalar ve çevre için potansiyel olarak tehlikelidirler. Bu nedenle, pestisit kullanan veya düzenli olarak temas eden kişiler, kullandıkları ürünlere maruz kalmaları azaltmak için göreceli toksisiteyi, potansiyel sağlık etkilerini ve önleyici tedbirleri anlamalıdırlar.Pestisitler zehirdir ve ne yazık ki, hedeflendikleri “zararlılar” dan daha fazla zarar verebilirler. Zehirlidirler ve pestisitlere maruz kalmak sadece birtakım sağlık etkilerine neden olmakla kalmaz, aynı zamanda solunum problemlerinden kansere kadar çeşitli ciddi hastalık ve hastalıklarla bağlantılıdır.Uzun süreli pestisit maruziyeti Parkinson hastalığının gelişimiyle ilişkilendirilmiştir.Bazı insanlar böcek ilacı etkilerine karşı diğerlerinden daha savunmasızdır. Örneğin, bebekler ve küçük çocukların yetişkinlerden pestisitlerin toksik etkilerine karşı daha duyarlı oldukları bilinmektedir. Pestisit maruziyetinden hemen sonra ortaya çıkan sağlık etkileri arasında burun, boğaz ve cildin tahriş olması, yanma, batma ve kaşıntıya, ayrıca döküntülere ve kabarcıklara neden olur. Bulantı, baş dönmesi ve ishal de yaygındır.


Birçok durumda, böcek ilacı zehirlenmesinin belirtileri, soğuk algınlığı veya grip belirtilerini taklit eder. Zirai ilaca bağlı hastalıklar diğer hastalıklarla benzer veya benzer göründüğünden, böcek ilacı zehirlenmeleri sıklıkla yanlış teşhis edilir ve az rapor edilir. Anında ortaya çıkan semptomlar, bir kişinin tıbbi yardım istemesini gerektirecek kadar şiddetli olmayabilir veya doktor, pestisit maruziyetini sormayı bile düşünemeyebilir. Kronik sağlık etkileri kanser ve diğer tümörleri içerir; beyin ve sinir sistemi hasarı; doğum kusurları; infertilite ve diğer üreme sorunları; Karaciğer, böbrekler, akciğerler ve diğer vücut organlarına zarar verir. Kronik etkiler haftalarca, aylar ve hatta yıllar sonra ortaya çıkmayabilir ve bu da sağlık etkilerini böcek ilacıyla ilişkilendirmeyi zorlaştırır.


Pestisitler insanlarda lösemi, lenfoma ve beyin, göğüsler, prostat, testis ve yumurtalık kanserleri ile ilişkilidir. Pestisitlerden kaynaklanan üreme zararları arasında doğum kusurları, spontan abortus, kısırlık sayılabilir.Çocuklar basitçe “küçük yetişkinler” değildir. Çocuklar organları, sinir sistemleri ve bağışıklık sistemleri hala geliştiği için böcek ilacı maruziyetine karşı daha savunmasızdırlar; Daha yüksek hücre bölünmesi oranları ve daha düşük vücut ağırlığı da çocukların pestisit maruziyetine ve risklerine karşı duyarlılığını artırır. Olgunlaşmamış organları ve diğer gelişmekte olan biyolojik sistemler özellikle zehirli kirletici maddelere karşı hassastır. Bazı erken gelişim dönemlerinde maruz kalma kalıcı hasara neden olabilir.Üreme ve gelişimsel etkilere, kansere, böbrek ve karaciğer hasarına, endokrin bozulmasına, vs. neden olur.



Zararlı böcekleri yönetmek için zehirli böcek ilaçlarının kullanımı dünya çapında yaygın bir uygulama haline gelmiştir. Pestisitler hemen hemen her yerde kullanılır - sadece tarım alanlarında değil, aynı zamanda evlerde, parklarda, okullarda, binalarda, ormanlarda ve yollarda. Pestisitlerin kullanılmadığı bir yer bulmak zordur. Pestisitler, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi kısa süreli etkilerden kanser, üreme hasarı ve endokrin bozulma gibi kronik etkilere kadar geniş bir yelpazede insan sağlığı tehlikelerine bağlanmıştır.Akut tehlikeler - sinir, deri ve göz tahrişi ve hasarı, baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, yorgunluk ve sistemik zehirlenme gibi - bazen dramatik ve hatta bazen ölümcül olabilir.Kronik sağlık etkileri, çevrede pestisitlere en az maruz kalmadan yıllar sonra meydana gelebilir .Günümüzde kullanılan pestisitlerin çoğu, bir laboratuvarda bilim adamları tarafından geliştirilen ve fabrikalarda üretilen kimyasallardır. Bazı pestisitler, insanlar ve diğer canlılar için zararlı olabilecekleri için oldukça tehlikelidir. Toprağı, havayı, besin maddelerini, su yollarını kirletebilir, evcil hayvanları ve ciddi şekilde yaralayabilir veya öldürebilirler.





Aşırı böcek ilacı içeren gıdaları tüketirsem sağlığım etkilenir mi?


Pestisit kalıntılarının olumsuz etkileri, pestisidin doğasına ve maruz kalmanın miktarına ve süresine bağlıdır. Aşırı pestisit kalıntıları ile yemek yemek akut ve kronik yan etkilere neden olabilir. Akut zehirlenmenin belirtileri arasında kusma, ishal, karın ağrısı, baş dönmesi ve uyuşma sayılabilir. Şiddetli vakalarda, insanlar nefes alma, bulanık görme yaşayabilir.Uzun süreli pestisit kalıntılarının alımının, sinir sisteminde veya karaciğer ve böbrek gibi diğer organlarda hasara neden olduğu ve hayvanlarda fetal gelişmeyi etkilediği gösterilmiştir.



Pestisitler, çeşitli zararlıların kontrolü için faydalı olsa da, bunların çoğu tehlikeli kimyasallardır. Tehlikelidir, çünkü toprağı, suyu ve havayı zehirleyebilirler. Her zaman meyveleri ve sebzeleri yıkayın. Yiyecekleri yıkadıktan ve pişirdikten sonra bile, pestisit kalıntıları kalabilir, bu nedenle meyve sebzelerin kabuklarını soyun.Pestisit maruziyeti kanser, endokrin bozulma, üreme etkileri, nörotoksisite, böbrek ve karaciğer hasarı, doğum kusurları ve çok çeşitli türlerdeki gelişimsel değişikliklerle ilişkilendirilebilir. Hemen hemen harkes meyve ve sebze tüketiminin insan sağlığı üzerindeki faydalarını biliyordur.Ama yemekten önce ürününüzü yıkamanın neden önemli olduğunu biliyor musunuz? Neredeyse böcek ilacı içermeyen hiç bir meyve ve sebze yoktur. Şaşırtıcı bir şekilde, organik ürünler bile bazı pestisit kalıntıları içerebilir.Yıkama , gıda kaynaklı hastalıkları önlemek ve pestisitlere maruz kalma oranınızı önemli ölçüde azaltmak için önemlidir.


Pazardan aldığınız meyve ve sebzeler, algıladığınız kadar güvenli değildir. Herkes çiftçinin ekinlerini korumak için onlara eklediği böcek ilaçlarıyla yüklü olduklarını bilir. Fakat ne yazık ki, bu mahsul koruyucular vücudunuz için son derece zararlı. Bu böcek ilaçları vücudumuza girer ve bağışıklık sistemimizi ve hayati organlarımızı istila eder. Ve bu tür böcek ilaçları ile yüksek oranda yüklü olan gıdalar domates, elma, armut, kereviz, yeşil yapraklı sebzeler, bezelye ve biberlerdir . Sebzeleri yıkamanın en basit yollarından biri, onları ılık su ile temizlemektir. Normal soğuk suyla yıkama, sıcak suyla yıkamak kadar etkili olmayabilir. Temizlik için normal ılık su kullanın.Su ile yıkamak yeterli değildir. Sebzeleri ve meyveleri bir süre sirke içinde ıslatmayı deneye bilirsiniz. Pestisitler ile yüklü meyve ve sebzeler ekstra dikkat ve dikkat gerektirir. Onları tüm böcek ilaçlarından temizlemek için ev yapımı bir spreyle yıkayabilirsiniz. Sadece iki yemek kaşığı limon suyu ve kabartma tozu birleştirin ve bir bardak su ile seyreltin. Şimdi temizlemek istediğiniz yiyecekleri temizleyin.


Tüm organik gıdaları satın almadığınız sürece, gıdalardaki pestisitlerden kaçınmak kolay bir başarı değildir. Ancak organik yiyecekler pahalı olabilir. Gıdalardaki pestisit kalıntılarının temizlenmesi, hazırlanma sürenize birkaç dakika ekliyor, ancak daha sağlıklı beslenmeye neden oluyor. Birçok pestisit kalıntısını gidermek için akan suyun altında birkaç hızlı geçiş yeterli değildir. Çoğumuz meyve ve sebzeleri sadece su ile yıkarız. Ancak bu böcek ilacı kalıntılarını % 100 çıkarmaz. Tuzlu su, bazı pestisitleri temizlemenin en kolay ve en uygun maliyetli yollarından biridir . Ayrıca kalıntıları temizlemek için kabartma tozuda kullanabilirsiniz. Geniş bir kaba su doldurun ve içine karbonat dökün. Meyve ve sebzeleri bu kapta beklettikten sonra iyice yıkayın.Meyve ve sebze soymayı planlıyorsanız, derisini temizlemeniz gerektiğini düşünmeyebilirsiniz. Ancak cildin dışındaki pestisit kalıntısı, meyveyi kesmek için kullandığınız bıçağın yüzeyinde bulunabilir. Bu nedenle iyi yıkanması gereklidir.Pestisitleri çıkarmak için ürünü yıkamak için sabun, deterjan veya çamaşır suyu kullanmayın
 
Geri
Üst