Sürekli kulağım kaşınıyor nedeni nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Sürekli kulağım kaşınıyor nedeni nedir?
Kulak kaşıntısı bir çok kişinin huzursuz olmasına neden olan tatsız bir durumdur. Çoğunlukla yaz mevsiminde yüksek sıcaklıktan ötürü ortaya çıkan aşırı terleme ve kaşıntı hissi durumunda artış olmaktadır. Hassas olan ve dikkat edilmesi gereken dış kulak yolu kaşındığı zaman tahriş edildikten sonra havuz veya denize girilmesi durumunda da önemli bir kulak rahatsızlığına neden olabileceğinden mutlaka dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Kulak kaşıntısının nedenlerinin bilinmesi ve önlem alınması “kulak kaşıntısı nasıl geçer” sorusunun cevabının temelini oluşturmaktadır.



Kulak, yapısı itibariyle kendisini dışarıdan gelen tehlikelere karşı savunabilmek için serümen denilen halk arasında kulak kiri olarak bilinen bir yapıyı oluşturur. Bu yapı çok şiddetli ve sık bir şekilde pamuklu kulak temizleyici çubuklarla temizlendiği taktirde kulak yolunda olması gerekenden daha fazla kuruluk meydana gelebilir.




5.jpg









Bunun gibi kulağa dışarıdan sokulan türlü cisimler temizlik açısından faydalı olsa bile kulakta kaşıntıya neden olabilir. Kulak kaşıntısının en yaygın olarak görüldüğü başka bir durum ise alerjik yapıda olan hassas bünyelerdir. Daha önceden egzema veya mantar gibi rahatsızlık geçirmiş ya da bu rahatsızlıkları aktif olarak yaşayan, çeşitli besinlere veya maddelere karşı alerjisi bulunan kişilerde kulak kaşıntısı da sık görülen belirtiler arasındadır.


Kulağın dış bölgesi yapısı itibariyle düz bir alan değildir. Kulak zarına kadar olan bölgede engebeler ve girinti çıkıntılar bulunmaktadır. Bu yüzden bu bölgeye herhangi bir şekilde temas ederek yerleşmiş olan mantar rahatsızlığı, yabancı cisimler, kulak temizleme çubuğunun yanlış kullanımından dolayı içeriye doğru itilmiş olan ve o bölgede su ile temas ettikçe büyüyen kirler, operasyon yapılmadan kendiliğinden çıkmaz. Bu durumların içinden mantar rahatsızlığı son derece tedavi edilmesi zahmetli ve bulaşması da kişiden kişiye kolay olan bir olaydır. Yeterli kadar hijyenik olmayan ortamlardan ve özellikle aşırı kalabalık olan havuzlardan bu mantar enfeksiyonu kulağa yerleşebilir. Bu durum uzun süreli tedavi sürecini ve kulak kaşıntısını da beraberinde getirebilir.


KULAK KAŞINTISINA KARŞI ÖNLEM ALIN

Kulaklar kaşınsa bile mümkün olduğunca kaşımamak, eğer iki üç günden sonra sürekli kaşınma hissi varsa ve geçmiyorsa en yakın doktora başvurmak önemlidir.


Yaz mevsiminde mantar enfeksiyonu yaygın olduğundan dolayı mümkün olduğunca hijyen bakımından emin olmadığınız havuzlara girmeyin tercihen daha çok denize girin.


Kulak temizleme ürünlerini yalnızca banyodan sonra oluşan ıslaklığı gidermek için kullanın ve çok derinlere kadar sokmayın. Ayrıca bu ürünleri haftada bir defadan fazla kullanmamaya özen gösterin.


kulak kaşıntısına ne iyi gelirDomates, çikolata ve kızartma gibi bir takım besinler bazı kişilerde alerjiye neden olmaktadır. Özellikle bu besinlere karşı alerjisi olan kişilerin bu besinlerden uzak durması kulakta kaşıntı meydana gelmemesi bakımından önemlidir.

Banyo esnasında kulağın içerisine su kaçmamasına dikkat edilmelidir.

Eğer herhangi bir nedenden ötürü kulak damlası kullanıyorsanız, ilacı açtıktan 15 gün geçtikten sonra o ilacı çöpe atın ve hiçbir şekilde kullanmaya devam etmeyin.


KULAK KAŞINTISINA NE İYİ GELİR?


Kulakta meydana gelen kaşıntı aslında bir ağrı türüdür ve bazı durumlarda bu ağrı çok fazla şiddetli olabileceğinden dayanılması çok zor durumlar ortaya çıkarabilmektedir. Genellikle alerji nedeniyle meydana gelen kaşıntılar daha şiddetli bir şekilde gerçekleşmektedir. Alerjiden ötürü olan kaşıntıların tedavisi için kesinlikle doktora gidilmesi gerekir.


Kulakta kaşıntı bir tür mantar enfeksiyonu nedeniyle oluşmuş ise ilk başta doktorunuzun vereceği ilaçları kullanabilirsiniz. Fakat genellikle mantar enfeksiyonu çok hızlı bir şekilde yayıldığı için doktorlar direk enfeksiyonu kontrol altında tutabilmek adına kortizon içeren antibiyotiklerle bu durumu tedavi etmektedir.


Kulakta kaşıntı çoğu zaman basit nedenlerden ötürü kaynaklanıyor olsa bile iki gün süren ve geçmeyen kaşıntı durumlarında kulağa herhangi bir yabancı cisim sokmadan uzman bir doktora gitmek daha sonradan kalıcı veya ciddi hasarlara neden olmaması bakımından önemlidir
 
Geri
Üst