Sürekli yorgun ve uykulu olmanın nedeni nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Sürekli yorgun ve uykulu olmanın nedeni nedir ?
Kendinizi sürekli olarak yorgun ve genellikle uykulu hissettiğinizi mi düşünüyorsunuz? İnsanlar ihtiyaç duydukları uyku süresine göre değişirler, ancak uyku için yeterli zamana yaklaşık 7-9 saattir. Diyet eksiklikleri, depresyon, diyabet, anemi veya tiroit sorunları gibi aşırı gündüz uykusuzluğunun birçok muhtemel nedeni olmasına rağmen, kronik gündüz yorgunluğu muhtemelen bir uyku bozukluğundan kaynaklanabilir. Aşırı uykulu olmanın birçok nedeni vardır ve bazen altta yatan bir uyku bozukluğu sorumludur. Çoğu uyku bozukluğu kişinin uyku halini etkiler; genellikle uykuda kalma süresini kısaltır veya uyku kalitesini düşürerek, kişinin gün boyunca uyuşuk olmasını sağlar. Uyku bozuklukları için davranışsal, psikolojik ve tıbbi tedavi seçenekleri vardır. Makalemizin devamın da uyku problemlerine değineceğiz.


yorgunluk ve uykusuzluk.jpg


Uyku bozukluğu nedenleri ve tedavisi





Yeterli uyumanıza rağmen kendinizi yorgun ve uykusuzmu hissediyorsunuz ? Bunun nedeni anemi olabilir. Anemi, demir veya vitamin eksikliği, kan kaybı, iç kanama veya romatoid artrit, kanser veya böbrek yetmezliği gibi kronik bir hastalıktan kaynaklanabilir.Kadınlar, menstruasyon sırasında kan kaybı ve gebelik ve emzirme döneminde vücudun ekstra demir ihtiyacı nedeniyle demir eksikliği anemisine açıktır . Bu durum kendinizi yorgun ve sürekli uykulu olmanıza neden olabilir. Anemi için kapsamlı bir değerlendirme, alyuvarların seviyelerini kontrol etmek için fiziksel bir muayene ve tam kan sayımı (CBC) de dahil olmak üzere kan testlerini içerir.

Uykusuzluk nedenleri ve tedavisi



Uykusuzluğun başlıca nedenleri aşağıdakileri içerir:

Kronik ağrı veya reflü gibi tıbbi problemler
Anksiyete ve depresyon gibi psikiyatrik sorunlar
Düzensiz veya alışılmamış çalışma saatleri gerektiren vardiyalı çalışma
Yaşam tarzı alışkanlıkları
Yemekten sonra veya yattıktan çok sonra yatmak
Sigara içmek veya alkol veya kafein kullanmak


Fibromiyalji

Fibromiyalji genelleşmiş ağrı, halsizlik ve yorgunluk, uyku sorunları ve duygusal sıkıntı ile karakterize bir durumdur. Eğer fibromiyaljiniz varsa, uykuya dalmakta güçlük çekme, uykuda kalma sıkıntısı veya çok erken uyanma gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Premenstrüel disforik bozukluk adet öncesi sendromun aşırı bir biçimidir. Luteal evrede, şişkinlik, tükenme, sinirlilik ve eklem ağrısı yaşayabilirsiniz. Buda sizi yorgun ve uykusuz kılabilir.

Huzursuz bacak sendromu huzursuz bir uykuya neden olabilir.Sürekli bacaklarınızı hareket ettirmek germek istersiniz . Bu durumda şiddetli atak gösterdiğinde uykuya dalmakta güçlük çekersiniz. Akabinde uykusuzluk ve yorgunluk gelişebilir.


Uyku eksikliğide kendinizi gün boyu yorgun hissetmenize neden olabilir. Herkesin uyku gereksinimi farklıdır. Yetersiz ve kalitesiz uyku kişide yorgunluk ve bitkinlik yaratabilir. Kaliteli uyku için uyuduğunuz odayı uzun süre havalandırın . Nevresimlerinizi hafta 1 değiştirin . Kişisel hijyeninize dikkat edin. Yatağa girmeden evde dolandığınız kıyafetlerinizi çıkarın temiz bir pijama giyin. Uyumadan önce dişlerinizi fırçalayın.


Tiroid Hastalığınız varsa bu durum sizi yorgun ve uykulu olmanıza neden olabilir. Tiroid Hastalığının belirtileri, kas güçsüzlüğü, asabiyet, egzersizlerde zorlanma, kalp atımında hızlanma, susuzluk,kilo kaybı vs. Tiroid hastalığı kan testi ile tespit edilebilir.


Yorgunluk ve uykulu halde olmanın bir diğer nedeni diyabettir. Diyabet hastaları sürekli yorgunluk,susuzluk,sık idrara çıkma, açlık, kilo kaybı, asabiyet maya enfeksiyonları gibi belirtiler gösterebilir.Diyabet için iki önemli test vardır. Diayebet olduğunuz dan şüpheniz varsa mutlaka hekime görünün.

Depresyon da uykusuzluğa ve yorgun hissetmenize neden olabilir. Depresyonu belirleyecek bir test yok fakat hekim bir takım sorular sorarak depresyonda olup olmadığınızı belirleyebilir.Hepimiz depresyonu aynı şekilde yaşamıyoruz. Ancak sıklıkla depresyon, azalmış enerji, uyku ve yeme düzeninde değişiklikler, hafıza ve yoğunlaşma ile ilgili sorunlar ve umutsuzluk, değersizlik ve olumsuzluk duygularına neden olabilir

Kronik Yorgunlukta uykulu hissetmenin bir diğer nedeni. Belirtileri ; Baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, güçsüzlük, hassas lenf düğümleri ve konsantre olmama gibi diğer bulgular. Bilinen bir nedeni olmadığı için kronik yorgunluk sendromu şaşırtıcı olabilir.

Uyku Apnesinden dolayı kalitesiz uyku çekersiniz. Bu durumda sürekli uykulu ve yorgun olmanıza neden olabilir. Uyku apnesi sıklıkla horlamayla uyarılır ve genellikle ertesi gün yorgunluk izler. Uyku apnesi kalp hastalığına, yüksek tansiyona ve inme yol açabileceğinden, test edilmesi önemlidir.

Temel koşulların bir belirtisi olarak yorgunluk

Gebelik
Yeni bir egzersiz ve diyet programı
İş alanınızdaki uzatılmış saatler vardiyalar
Stres
Aileden birinin ölümü,boşanma,mali kriz,iş baskısı vs
Kullanılan reçeteli ve reçetesiz ilaçlar



Bilgisayar başında çalışıyorsanız beyniniz yorulabilir ve bu durum uykulu olmanıza neden olabilir. Gün boyu aşırı çay ve kahve tüketmenizde uykusuzluğa neden olabilir. Geç saatlerde kahve çay alımından uzak durun. Sigara içiyorsanız uyumadan önce içmeyin. Sigara uykunuzu kaçırabilir.Yorgun ve uykulu olmanın en belirgin nedeni uykusuzluktur. Yorgunluk esas olarak bir semptomdur ve kendi başına bir hastalık değildir. Anahtarı, hastanın yardımıyla, doktor için, altta yatan yorgunluğun sebebini keşfetmektir. Hastanın girdisi önemlidir çünkü doktor sorularına doğru yanıtlar doktorun tanıya götürebilmesini sağlar veya en azından tıbbi testlerin tanı koymasına yardımcı olabilecek şeyleri önerebilir.
 
Günümüzün en ciddi problemlerinden biridir yorgunluk ve uykusuzluk. Bu durum kişilerin günlük yaşamını olumsuz etkilemektedir. Yetersiz ve kalitesiz uyku gün içinde sizi yorgun bitkin yapabilir. Bir şeylere odaklanmakta güçlük çekebilirsiniz. Aşırı derece de sinirli ve stresli olabilirsiniz. Uykusuzluk ve yorgunluğun bir çok nedeni vardır. Tbbı koşullar ve yaşam şekliniz durumu tetikleyebilir. Uzun süreli uykusuzluk ve yorgunluk gibi septomlar dan yakınıyorsanız mutlaka hekime görünüp muayene olun. Hekim genel yaşamınız hakkın da sorular soracak, muayene edecek ve gerekirse bir takım tetkitler isteyecektir. Altta yatan neden belirlendikten sonra bu problemi tedavi edecektir. Sevgili okurlarımız uykusuzluk ve yorgunluk ile ilgili soru ve önerilerinizi bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilir, sorularınıza en kısa sürede yanıt alabilirsiniz.
 
Geri
Üst