gebe
  1. cns_01

    cns_01 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    19 Ağustos 2010
    Mesajlar:
    381
    Beğenilen Mesajlar:
    95
    Ödül Puanları:
    0

    Et hakkında bilmeniz gereken 25 şey!

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında cns_01 tarafından paylaşıldı.

    et hakkinda, bilmeniz gereken seyler, kasaptan alis veris yaparken, detay, bunlari biliyormuydunuz, ile ilgili tüm bilgileri burada bulabilirsiniz
    [​IMG]

    Et hakkında bilmeniz gereken 25 şey!

    Kasaptan et almak futbol maçı gibidir ve kazanan genellikle kasap olur. Neyse ki artık Özgür Şef var! Onun taktikleriyle etin en iyisi alıp, yemeğin en lezizini yiyeceksiniz

    Sizlerle öyle bir konunun içine dalıyoruz ki, bu yazı dizisinin sonu geldiğinde hepiniz kendinizi kasabınızla kavga ederken bulacaksınız ve hiçbir şey eskisi gibi olmayacak! Artık alışveriş ve yemek alışkanlıklarınızı değiştirme zamanı geldi. Size şimdi başucu bilgileri vereceğim. Eşiniz ya da çocuklar gazeteyi ele geçirmeden hemen kesip, buzdolabınıza asın! Merak etmeyin, teknik direktörünüz Özgür Şef ve artık maç kaybetmek yok! En önemlisi, kasaba girdiğinizde hangi yemeği yapacağınıza karar vermiş olmanızdır. Aksi halde kasap elindeki fazla etleri verebilmek için türlü numaralar yapar. İşte et hakkında bilmeniz gereken 25 önemli detay. Önce ızgaralık et seçiminden başlayalım:

    1- Seçiminiz dana ise, et hayvanın sırt kısmından olmalı. Kasabınıza ukalalık edebilmek için şu kelimeleri ezberleyin: ‘Antrikot, kontrfile, bonfile’. Bunlar hayvanın en az hareket eden kısımlarıdır ve yumuşaktır.

    2- Taze et, bilinenin aksine serttir ve kesinlikle dinlenmiş olmalıdır.

    3-Etin rengi biraz koyu olabilir fakat mor olmamalıdır. Mor renkli etlerden uzak durun. Ya küspe yemiş değersiz bir hayvanın etidir ya da kasabınız o ete su enjekte etmiştir.

    4- Etin duruşu toplu olmalı, kendini salmış olmamalı. Eğer et pelte gibi yayılmışsa içine su enjekte edilmiştir.

    5- Etin üzerindeki yağ dokusu ince ve sık olmalı. Sakın et yağlı diye kaçmayın çünkü yağ zerrecikleri demek lezzet demek. Bunlara ‘yazı’ denir ki, kasabınıza, “Bana şuradaki yazılı antri-
    kotu verin” derseniz, kasabınız sizden çekinecek ve en iyi eti size vermeye çalışacaktır.

    6- İçinde küçük yağ hücreleri (yazı) oluşmuş etler, genelde merada beslenen doğal hayvanlardan elde edilmiştir. Bol omega-3 içerdiği için ne bu yağlar ne de bu hayvanın sütünden yapılan tereyağı zararlıdır.

    7- Kıymayı gözünüzün önünde çektirin ve kasabınıza “Önce aynasını al usta” deyin. Ayna, kıyma makinesinin ağız kısmıdır, daha önce nasıl bir kıyma çekildiğini bilemezsiniz.

    8- Kasabınızı dikkatle izleyin. Eline dövme demirini alıp etlere vurmaya kalkıştığı anda çanta, semsiye gibi maddelerle kafasına vurmak suretiyle bu eylemi engelleyin! Şaka bir yana etinizi asla dövdürmeyin.

    9-İyi pişmiş seviyorsanız eti ince kestirin, üstüne kekik, tuz attırmayın.

    10- Tencere ve güveç yemeklerinde sırt eti şart değil, pahalıdır çünkü. Dana (Tranç diye isteyin) ya da kuzu but iyi sonuç verir. Dana budundan çıkan ‘nuar’ kullanmayın. Bence en lezzetsiz bölgedir. Sadece fırında soslu rosto yaparsanız lezzetli olur.

    11- Haşlama yemeklerinde, incik kemiği mükemmel sonuç verir. Çünkü incik kemiği hayvanın hayatı boyunca bütün ağrılığını taşıyan bölge olduğundan kaslı bir yapıya sahiptir ve en yoğun ilik burada vardır. İlik ise, hem lezzet verir hem de sosu koyulaştırır.

    12- Fırın yemeklerinde, dana budundan çıkan ‘nuar’ı tercih edebiliriz. Kuzu etinde ise ön kol ya da budu bütün kemikli olarak pişirmeliyiz. Önümüzdeki günlerde vereceğim mükemmel tandır tarifini kaçırmayın.

    13-Kasabınızı iyi seçin. Hem sağlığımızla hem cebimizle oynamaya hazır birçok hokkabaz var. Kıymaya tavuk taşlığı katarlar. Dikkat ‘salmonella’ riski vardır.

    14-Sosis ve salamlarda ‘yüzde 100 dana eti’ yazar. Ama bu dana yağı da olabilir. Sosislerin önce fiyatına bakın sonra rengine. Tütsülenmiş sosis kahverengine yakındır. Pembeye ve kırmızıya çalan bir renkte olmamalı. Türkiye’de gerçek sosis üretimi yok, hemen hemen tamamı yapay ürün.

    15-Çoğu firma ve kasap, kıymanın maliyetini düşürmek için içine yüzde 50 oranında soya kıyması koyar. Bu kıyma protein yönünden çok zayıftır. Üstelik soya kıyması GDO’lu ürünlerin başında gelir. Soya katkılı hazır köfteler doğal değildir, lastik gibidir ve pişirince dışı kurur ve sahte lezzet artırıcılar içerir.

    16-Hazır kıymalar da içine hindi kıyması karıştırılarak çoğaltılır. Bu kıymaların görüntüsü normal kıymadan daha parlak ve yağsızdır. Dikkat edin! Hindi ve tavuk, kıyma makinesinden geçtikten hemen sonra bakteri üretmeye başlar.

    17- Dünyanın en iyi ırkı Trakya kıvırcığıdır yani kuyruksuz kuzu. Eti çok lezzetlidir çünkü kuzunun yağı kuyruğuna değil tüm vucuduna yayılır. Bu sayede et fazla su tutar ve tabii ki daha lezzetli olur.

    18- Çok büyük et almayın. But kısmını alın. Kemikli ağırlığı 2 – 3 kilo arasında olmalı.

    19- Kıvırcık kuzuda kuyruk kesilmez ve küçük bir parça olarak orada görebilirsiniz. Kuyruklu kuzuda ise genelde sizi kandırmak için tüm kuyruğu keserler.

    20- Kuzu etinin kokusunu marine ederek giderebiliriz. Eti kemiksiz parçalara ayırıp (1 kilo için) 3 diş sarımsağı ezin, 1 su bardağı süt, 1/2 çay bardağı zeytinyağı, 2 dal biberiye ve 2 dal taze kekik içinde bir gün bekletin. Hayatınızda yediğiniz en iyi et bu olacak!

    21-Izgara için danada olduğu gibi yine sırt etini tercih edin. İşte size havalı bir kelime; ‘karski’. Kuzunun kontrfilesi ve bonflesinin olduğu kesimdir ki, en değerli parçadır. Kasaplar bu parçaları, hep işi bilenlere tezgah altından satar. Kasabınıza, “Yıllardır benden sakladığın karskileri istiyorum, akşam mangal var” deyin.

    22- Evinizde döküm tavanız varsa, hemen ocağa koyun ve yağ sürmeden iyice ısıtın. Ete, biraz tuz, çok az şekerle masaj yapın ve saf zeytinyağı (Bunun dışındaki tüm yağlar omega-3 asitlerini öldürür) sürerek tavaya atın. Et inceyse her yanını ikişer dakika pişirip tavadan alın ve bekletmeden servis yapın ki suyu kaçmasın.

    23- Tencere yemeklerinde ise kuşbaşı doğradığınız etleri yavaş yavaş pişirin ve tuzunu yemek piştikten sonra ilave edin. Pişirirken kullanacağımız tencere fırına giren bir tür olursa (güveç veya döküm) daha iyi sonuç alırsınız. Her tarafından eşit ısı alarak yavaş pişer.
    Aradınız, taradınız iyi et bulamadınız. Elinizdekiyle idare etmek zorunda kalırsanız işte size önerilerim:

    24-Etimizi ince dilimleteceğiz. Sonra süt, soğan suyu, şarap, zeytinyağı gibi asitli maddelerle terbiye edeceğiz. Bunun için; 2 soğanı rendeleyip suyunu sıkın, yarım bardak süt ve zeytinyağı ekleyip bir gün bekletin. Sonra da anlattığım yöntemle pişirin. Sonuç mükemmel!

    25- Bir vakum poşetine piyaz (ince uzun doğranmış) 1 soğan, 1 çay bardağı soğan suyu, 2 dal biberiye ve etleri içine koyup vakumlatın. Buzdolabında en az bir gün bekletin, sonra aynı pişirme işlemini uygulayın. Hayatınız değişecek!


     
Et hakkında bilmeniz gereken 25 şey! konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. bilmeniz gereken komik şeyler

    bilmeniz gereken komik şeyler

    Bilmeniz gereken komik şeyler,neyler :D:D işte komki şeyler yaa :D:D Dünyada bir çok şey vardır ki bir çoğunu bilmiyorudur,kimi konumuzdaki gibi komik,kimi ise cidden işimize yarayacak bilgilerdir.Bu arada o kadar ilginç bir dile sahibiz ki ben bu şey kelimesine baya bir taktım :D:D ''Şey'' ama ney :D:D ''Şey'' nedir?sizce ne anlama gelir diye bir konumu açsam ne:D:D neyse burda ki...
  2. Trans Yağlar Hakkında Bilmeniz Gereken 5 şey

    Trans Yağlar Hakkında Bilmeniz Gereken 5 şey

    Trans yağlar son zamanlarda haberlerde daha çok yer almaya başladı. Bunun nedeni trans yağların doymuş yağlara göre daha zararlı olmasıdır ve trans yağ kullanımının azaltılması gereklidir.Bu makalede size trans yağlar hakkında bilmeniz gereken 5 şeyden bahsedeceğiz. Trans yağ kullanımını nasıl azaltabileceğiniz konusunda da bu makale sayesinde bilgileneceksiniz. 1. Trans yağ nedir?Trans...
  3. Selülit Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey

    Selülit Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey

    selülit nedir selülitle ilgili bilgiler selülit nasıl oluşur Özellikle yaz mevsimine girmeye hazırlandığımız şu günlerde bütün bayanları bir kilo derdidir alır gider melekler :) Kış boyu kapalı ve kalın kıyafetler altında saklanan vücutlar, ev toplantılarında daha yaza çok var denilerek yenilen birbirinden kalorili ve leziz pastalar, börekler, çörekler vicdanları sızlatmaya başlar....
  4. Yumurta Çatlatma İğnesi Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey !

    Yumurta Çatlatma İğnesi Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey !

    Bu konu; Yumurta Çatlatma İğnesi Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey konusunda bilgiler vermektedir. Sevgili melekler, eğer bebek sahibi olmak için yumurta çatlatma iğnesi olmuşsanız kafanızdaki pek çok soruyu doktorunuz yanıtlamış olsa dahi, acaba dediğiniz pek çok soru işareti aklınızda döner durur. Bu acabalara son vermek için sizlere yumurta çatlatma iğnesi hakkında tüm bilmek...
  5. Gebelikte Kasılmalar Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey!

    Gebelikte Kasılmalar Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey!

    gebelikte kasılmalar hamilelikte kasılmalar Sevgili melekler, gebelik boyunca kasılmalar yaşamak gayet olağandır. Doğumun normal seyrinin bir parçası olan bu kasılmalar zaman zaman sizi korkutabilir. Hatta kimi zaman arkadaş meclislerinde konuşulan kasılmaların şiddeti konuları, paniğe kapılmanıza yol açabilir. Ancak siz hiç bunları düşünmeyin. Unutmayın her gebe gebeliği farklı yaşar....

Sayfayı Paylaş