gebe
  1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.164
    Beğenilen Mesajlar:
    2.213
    Ödül Puanları:
    113

    Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme Önerileri

    Konu, 'Diyet - Sağlıklı Beslenme' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    kurban bayramında beslenme, kurban bayramında nasıl beslenmeli, kurban bayramında sağlıklı beslenmek için, kurban bayramında beslenmeye dikkat Kurban bayramına az bir zaman kala özellikle uzmanlar midenizi yormamak ve sağlığınızı tehlike altına atmamak için beslenme tavsiyelerinde bulunuyorlar. Birdenbire ete ve şekerli ürünlere yüklenip sağlığınızdan olmamak için uzmanların tavsiye ettiği kurban bayramında beslenme önerilerini sizler için paylaşıyoruz. Melekler mekanı olarak tüm üyelerimizin ve ziyaretçilerimizin de bu vesile ile mübarek kurban bayramlarını yürekten kutlar hayırlara vesile olmasını dileriz.
    beslenme-kurban-bayrami.jpg

    TürkçeEnglish
    Obezite
    (Şişmanlık)
    Yeterli ve Dengeli
    Beslenme
    Fiziksel
    Aktivite
    Tuz
    Okul Sağlığı
    Diyabet
    Çocuk
    Site
    Anasayfa Yayınlar Haberler Sık Sorulan Sorular Hakkımızda İletişim Üyelik
    Buradasınız » Sık Sorulan Sorular » Merak Ettikleriniz » Kurban Bayramında Beslenme

    Sık Sorulan Sorular
    Merak Ettikleriniz
    Anne Adayları ve Hamile Kadınlarda Beslenme
    Fast Food Beslenme
    Yaşlılıkta Beslenme
    40 Yaş Üzeri Kadınlarda Beslenme ve Sağlık
    40 Yaş Üzeri Erkeklerde Beslenme ve Sağlık
    Kurban Bayramında Beslenme
    Sağlıksız Zayıflama Diyetleri
    Obezite
    Aşırı Sıcaklarda Beslenme







    Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketimi de artmaktadır. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.

    Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir.

    Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır.

    KURBAN ETLERİNİ NASIL PİŞİRMELİYİZ?

    Kurban Bayramı'nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli "kanserojen maddelerin" oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir.

    Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve "kömürleşme" sağlamayacak şekilde ayarlanmalı.

    Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır.

    Hayvanlarda görülen ve zoonoz olarak adlandırılan bazı hastalıklar insanlara bulaşabilmektedir. Bunlardan kist hidatik, toksoplazmozis, teniyoz, brusellozis, şarbon ve verem gibi hastalıklar ülkemiz açısında önem arz etmektedir. Ancak, bu hastalıkların birtakım basit kuralları uygulamakla önlenebileceği de unutulmamalıdır. Özellikle Kurban Bayramlarında çok sayıda hayvanın kesilmesi, kesim öncesi ve kesim sonrası gereken kontrol ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi, kesilen hayvanlara ait etlerin tüketiminde (saklama, hazırlama, pişirme) vb.) gerekli hassasiyetin gösterilmemesi birçok zoonoz hastalığın yayılmasına zemin hazırladığı gibi çok sayıda insanımızın da bu hastalıklara yakalanmasında neden olabilmektedir. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır. Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kuralları ihmal edilmemelidir.

    KURBAN ETLERİNİ NASIL SAKLAMALIYIZ?

    Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kağıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir.

    Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

    Etlerin, "oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil", yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir.

     
Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme Önerileri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Oruç tutacaklara Sağlıklı Beslenme Önerileri

    Oruç tutacaklara Sağlıklı Beslenme Önerileri

    Sağlık Bakanlığı, ramazan öncesinde oruç tutacaklar için altın uyarılarda bulundu. Bakanlık, ramazan ayında yapılan en önemli beslenme değişiklikleri arasında oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısını değiştirerek üç ana öğün olan günlük beslenme düzeninin iki öğüne indirilmesi ve özellikle hamur işleri, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin...
  2. Sağlıklı kalp için beslenme önerileri

    Sağlıklı kalp için beslenme önerileri

    Kalp sağlığımız için çay içilmesi gerektiğini biliyordum ama bezelye ve elmanın kalp sağlığına iyi geldiğini ilk defa duydum...Kızlar kalp sağlığımız için neler yemeliyiz ve neler neler yapmalıyız işte cevabı :tik: Özellikle mor renkli besinlerin sağlıklı dokuları ve hücreleri koruyucu maddeler içerdiğini belirten uzmanlar, kalp sağlığı için patlıcan, üzüm, böğürtlen ve kırmızı lahananın bol...
  3. Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

    Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

    Merhaba sevgili anneler. Çocuklar İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri istiyorum sizden
  4. Kurban Bayramında Beslenmeye Dikkat!

    Kurban Bayramında Beslenmeye Dikkat!

    kurban bayramında nasıl beslenmeli, sağlıklı beslenme tavsiyeleri, bayramda beslenme Çok yakın bir zaman da kutlayacağımız ve biz müslümanların iki dini bayramından biri olan kurban bayramında en sağlıklı beslenme tavsiyeleri ile midenizi ve sağlığınızı bozmadan beslenebilir ve bayramı sağlıklı bir şekil de geçirebilirsiniz. Genel sağlık bakanlığından yapılan açıklamalara göre kurban...
  5. Bayram da Beslenmenize dikkat edin !

    Bayram da Beslenmenize dikkat edin !

    11 Ayın sultanı Ramazanı uğrulamaya ramak kala , uzmanlar bayram da beslenmeye dair önemli açıklamalar da bulundu.1 Ay boyunca tuttuğumuz oruçtan dolayı malum günlük öğün sayısı azaldı , haliyle vücudumuzun dengesi değişti.Bayram da netice itibari ile daha fazla yemek yeme eğilimi olucak.Yemeye fazla eğilim kalıcı hastalıklara davetiye çıkarabilir.Bu yüzden bayram da sağlığınız dan olmamak...

Sayfayı Paylaş