gebe
  1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.238
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Sağlıklı pişirme teknikleri

    Konu, 'Faydalı Bilgiler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    uluslararası pişirme yöntemleri Melekitoşlarım lezzetten ödün vermeden sağlıklı yemekler pişirmek zor değil. Yeterki neyi, nasıl pişireceğinizi bilin... Sağlıklı yemek pişinmek için geleneksel mutfağımızdaki yöntemlerden yararlanabilirsiniz :tik:
    [​IMG]

    Aşçı olmaya lüzum yok
    Sağlıklı ve lezzetli yemekler pişirmek için mutlaka gurme veya aşçı olmanıza ya da pahalı pişirme aletleri kullanmanıza ihtiyacınız yok.

    Yemeklerinizi hazırlarken temel pişirme yöntemlerini kullanarak sağlıklı yemekler pişirebilirsiniz. Öncelikli hedefiniz yemeklerinizi lezzetlendirmek için aşırı miktarda yaÇ ve tuz eklemeyi sınırlamak; bunun yerine domates, çeşitli sebzeler ve baharatlara daha fazla yer vermek olmalıdır.
    Aşağıda, Mezura ekibimizin sizler için önerdiği sağlıklı ve lezzetli teknikleri en sevdiğiniz yemekler için kullanabilirsiniz.

    Fırında pişirme: Deniz ürünlerini, tavuk, hindi, yağsız et, sebzeleri ve meyveleri fırında pişirebilirsiniz. Fırındaki kuru havayla yiyecekleri az yağla pişirmeniz mümkün. Üstünü kapayabilir veya biraz kızarmasını istiyorsanız üzerini açık bırakarak pişirebilirsiniz. Fırınlamanın olumlu yanı, ekstra yaÇ ilave etmenize gerek kalmamasıdır. Besinleri fırında pişirirken yağın damladıktan sonra yanmasını engellemek için besin ile kap arasına tel ızgara koyabilirsiniz. Besinler içerdikleri yaÇ veya suyla pişer ve bu şekilde lezzetlerinden hiçbir şey kaybetmezler.

    Ağır ateşte pişirme: Bu pişirme yönteminde önce besinler yüksek ateşte renk değiştirinceye kadar, kısa süre tutulur. Ardından çok az miktarda su ilave edilerek ağır ateşte pişirilir. Pişireceğiniz yemeğin türüne göre bu yöntemde su ilavesi yerine besleyici özellikleri bakımından zengin olan domates suyunu da kullanabilirsiniz. Özellikle sebzeli yemekleri pişirmek için uygun bir yöntemdir.

    Izgara ve kavurma: Her iki yöntemde de besinlerin her bölümünün eşit pişmesi önemlidir. Izgara yaparken besinlerin yeterli ısıyı alıp almadığından emin olmak için pişirdiğiniz besinin her iki tarafını da 3 - 5 dakika pişirin. Açık havada ızgara yapacaksanız öncelikle kömürün gerçekten kor olduğundan emin olmalısınız. Yiyecekleri alevle kesinlikle temas ettirmeyin. Izgara yaparken büyük parçalar halinde doğradığınız sebzeleri de aralara yerleştirmek, yiyeceğinizin lezzetlenmesine ve içeriğindeki suyun muhafazasına neden olur.
    Kavurma işlemi ise pek tercih edilen bir pişirme yöntemi değildir. Izgara ve kavurma yöntemlerinde besinden yaÇ dışarı atılmış olur.

    Poşet yöntemi: Bu yöntemde amaç besinin şeklini koruyabilmektir. Genelde yumurta bu pişirme yönteminin en çok uygulandığı besindir. Poşe yöntemini uyguladığımız en sağlıklı ve lezzetli yemeklerimizin başında çılbır gelir. Yine balıklar, tavuk etleri de poşe yöntemiyle pişirilebilir. Poşe yaparken suya besinin parçalanmaması için biraz sirke ve tuz ilave edilir. Yüksek ısıda, ağzı kapalı olarak kaynatılan suya yiyecek bırakılır. Ancak bundan önce mutlaka ısı azaltılmalıdır.


    Sote yapma: Küçük ve ince parçalanmış besinlerin çabucak pişirilmesi için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Yapışma yapmayan tava kullanıyorsanız yaÇ ilave etmenize kesinlikle gerek yoktur. Ancak böyle bir tavanız yoksa bir tatlı kaşığı yaÇ ilave ederek sote işlemini yapmanız mümkün olabilir. Sürekli karıştırılarak pişen besinlerde besinin özsuyunun dışarı çıkması engellenmiş ve besin öğelerinin muhafazası sağlanmış olur.
    Haşlama: Az miktarda suyun içine koyulan besin, vitamin ve mineral kaybını önlemek için kapağı kapatılarak pişirilir. Bu pişirme sürecinde ekleyeceğiniz çeşitli baharatlarla yemeğin lezzetini de artırmanız mümkün.


    Baharatların kullanımı: Farklı ve lezzetli yemekler yaratmak istiyorsanız baharatlar bu konuda en büyük yardımcınızdır. Özellikle taze olan baharatları seçmeniz ve bunları pişirme işleminin sonunda yemeğinize ilave etmeniz doğru olacaktır. Ancak kurutulmuş baharatları ise yemek pişirirken daha erken ilave etmeniz, aromanın yemeğe geçmesi için daha doğru olacak yöntemdir.

    Sağlıklı pişirmede ufak ipuçları
    • Sütlü tatlı yaparken, süt, un ve şeker birlikte pişirildiğinde şeker, süt ocaktan indirilmeye yakın eklenmelidir.
    • Dondurulmuş besinler, özellikle etler, buzu çözdürüldükten sonra yeniden dondurulmamalıdır.
    • Çözülme işi, oda sıcaklığında, soba, radyatör üzerinde ve altında, hafif ateşte veya güneşli yerlerde yapılmamalıdır.
    • Çözülme işlemi, buzdolabının alt raflarında bekletilerek yapılmalıdır.
    • Çözülmüş besinler bekletmeden pişirilmeli.
    • Kurubaklagiller, pişirilmeden önce pestisit (böcek ilacı) kalıntılarından arındırmak için iyice yıkanmalıdır.
    • Kurubaklagillerin iyi pişmelerini sağlamak için 8 - 10 saat ön ıslatma işlemi uygulanmalıdır. Islatma suyu dökülebilir.
    • Kurubaklagillerin haşlama sularının dökülmesi besin değerini azaltır.
    • Makarna, erişte vb. besinlerin haşlama sularının dökülmesi besin değerini azaltır.

     
Sağlıklı pişirme teknikleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. yumurta pişirme

    yumurta pişirme

    yumurta pişirme çeşitleri yumurta pişirme süresi süreleri yumurtanın pişme süresi Oynamak İçin Tıkla... Benim ilk yumurtam yandı kül oldu...Ya sizin yumurtalara ne oldu? Kaç puan topladınız?
  2. Besinler ve pişirme teknikleri

    Besinler ve pişirme teknikleri

    BESİNLER VE PİŞİRME TEKNİKLERİ Kansere karşı savaşta en önemli kural sık sık, azar azar dengeli beslenmek. Diyet ve beslenme uzmanı Gökçenler'e göre besinleri uzun süre yüksek ısıda pişirmek ise kansere davetiye çıkarıyor Son yıllarda kanser tedavisindeki gelişmeler hızla ilerlerken, pek çok alanda olduğu gibi kanserde de koruyucu tıbbın önemi artıyor. Bilim adamlarının bu kadar önem...
  3. Koca Pişirme Rehberi (herkes koca pişirmeye hadi)

    Koca Pişirme Rehberi (herkes koca pişirmeye hadi)

    Bayanlar her zaman yemek mi pişireceksiniz.Bu sefer menü de bir degişiklik yapalım kocalarınızı pişirelim haydi kocaları pişirmeye Koca pişirme rehberi Gerçek odur ki, bazı kadınlar onları sıcak suda haşlayarak, bazıları ilgisizlikleriyle dondurarak, bazılarıda basıp, ezip turşusunu kurarak ve yine kimileri de savurganca harcayarak bozulmalarına neden olurlar. Özenilerek hazırlanan her...
  4. Sağlıklı pişirme

    Sağlıklı pişirme

    Sağlıklı bir hayat için gıdaların seçimi kadar pişirilmesi de büyük önem taşıyor. İşte kızlar burada bunlarla ilgili önemli noktalar bizler için toparlanmış. Sağlıklı bir hayata giden yol mutfaktan geçiyor. Medical Park Hastaneler Grubu Göztepe Medical Park Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, mutfakta doğru pişirme teknikleri kullanılması gerektiğini söyledi. FIRINI...
  5. Pişirme spreyi

    Pişirme spreyi

    pişirme spreyi lome pişirme spreyi domuz yağı nasıl temizlenir Pişirme spreyi nedir ve nasıl kullanılır sizde merak ediyorsanız işte sizin için gerekli tüm bilgiler. Türkiye'de sadece LOME markası adı altında üretim yapan, mutfakta kullanım kolaylığı yapam ve ekonomik bir üründür. Nedir pişirme spreyi Lome Pişirme Spreyi, herhangi bir başka margarin ve yağ kullanmadan yiyecekleriniz...

Sayfayı Paylaş