Geri Dönüşüm Hakkında Bilmediğiniz 20 Şey

ASİMELEK

Daimi Üye
Üye
Geri Dönüşüm Hakkında Bilmediğiniz 20 Şey
hammaddenin ayakkabıya dönüşüm hikayesi hammaddeden kullanıma ayakkabının öyküsü
biyoyakıt, geri dönüşüm, geri dönüşümlü eşyalar, geri dönüşümü yapılan şeyler


392124db8118b5f264.jpg


1. Geri dönüşümü yapılmış bir alüminyumun tekrar kullanılabilecek bir hâle gelmesi için üç ay gerekiyor.
2. 2002 senesinde Rutgers Üniversitesi araştırmacıları, strafor bardak ve polietilen süt sürahisinden yapılan plastik kirişler kullanarak bir nehrin üzerine 12 metrelik köprü yaptılar.
3. Birinci Dünya Savaşı sırasında korse balinasından iki savaş gemisi inşa edilecek kadar metal elde edildi.
4. 27 Nisan 2008’de Earthrace isimli tekne, dünyayı tekneyle dolaşmadaki hız rekorunu kırmaya çalıştı.Bu rekor denemesi için bir kısmı insan yağından oluşan biyoyakıt kullanıldı.

5. İngiltere’nin 2007 Geri Dönüşüm haftasında incecik modeller, çelik kutulardan yapılmış bikiniler giyerek Brighton sahilinde salınarak yürüdü.
6. Nike eski koşu ayakkabılarını topluyor ve tenis kortu ya da koşu alanları gibi spor yüzeyleri için ham madde olarak kullanıyor.
7. Çin’de İngiliz şarkıcı/söz yazarı Robbie Williams’ın satmayan 1 milyondan fazla albümü yolları yeniden kaplamak için kullanılacak.
8. Geçen sene Çin’deki kuaförlerde, kullanılmış prezervatiflerin saç bağı olarak geri dönüşüme gönderilmesi büyük olay yaratmıştı.
9. Asya’da başka bir yerde 2006 senesinde girişimci bir diş teknisyeni, kullanılmayan helikopterlerdeki değerli metallerden kazanç sağlayabilmek için Japon Diş Geri Dönüşüm Kuruluşu’nu kurdu. Gelir Unicef’le paylaşılıyor.
10. Amerikalılar her yıl 80 milyon dolardan fazla değere sahip bakır, altın, gümüş, paladyum ve platinyumu hurdaya çıkarıyor. Hepsi de cep telefonlarından.
11. Yeni İngiliz yasalarına göre eski elektronik eşyaların hiçbiri atılamaz. Diğer elektronik atık denilen şeylerle beraber bunlar da geri dönüşüme gönderilmek zorunda.
12. Avustralya’da bir fındık bahçesi, eski Macintosh bilgisayar kasalarını, zararlı böcekleri yiyen kuşlar için ev hâline getiriyor.
13. Luiz Bispo, Rio de Janeiro varoşlarında inşaat atıklarından kendine bir ev yaptığında, kent otoriteleri bunu yıkmakla tehdit etti. Şu an plastik şişelerle kaplı zemini olan pislik dolu bir nehirde yüzen ev, güçlendirilebilir gelişimin bir ikonu olarak alay konusu hâline gelmiş vaziyette.
14. Şehirler geri dönüşümcüler için her zaman altın madeni gibi olmuştur. Eski zamanlardan beri deri tabakçıları, hayvan cildini deriye dönüştürmek için idrar kullanıyor.
15. Orta Çağ’da idrar aynı zamanda barutun ana elemanlarından olan güherçilenin yapımında kullanılıyordu.
16. Roma yerleşim yerlerindeki duvarcılık, Orta Çağ kilise inşaatçıları için oldukça kullanışlı bir taş kaynağı oldu.
17. 1821 senesinde Türk askerleri Partenon tapınağındaki Yunan güçlerinin etrafını sardı ve kurşun yapmak için tapınaktaki kurşunları almaya başlamış. Ne kadarı doğrudur bilinmez tabii.
18. Artık koyun dışkısı hava temizleyicisi dahi var. Steril hâle getirilen koyun dışkıları çimen ya da nergis kokulu materyallerle birleştirilip paketlere konuluyor.
19. Mannheim, Almanya’daki Doggone Projesi dâhilinde, ölen hayvanlar gübre hâline getiriliyor.
20. İngiliz bir şirket olan Ecopods, sertleştirilmiş geri dönüşümlü kâğıttan yapılan havalı tabutlar üretiyor. Üstelik çivit mavisi ve gümüş grisi de dâhil olmak üzere pek çok farklı rengi bulunuyor.




 
Geri
Üst