Hangi çamaşır ne sıklıkta yıkanır ?

Uzman SühaN

Administrator
Hangi çamaşır ne sıklıkta yıkanır ?
Kıyafet temizliği biz bayanlar için önemli bir kriterdir.Bir çok bayan kıyafetlerini yıpranmasın diyebelli aralıklarla temizleyerek dolap ömrünü uzatırken, bir çoğuda ben gibi bir giyimden hemen sonra sık aralıklarla yıkar.E tabi haliyle sık yıkanan kıyafetler daha çabuk yıpranıyor ve soluyor.Peki kıyafetler ne sıklıkta yıkanmalı detayları yazımızın devamın da bulabilirsiniz.Öncesi kıyafetlerimizi muhafaza ettiğimiz dolapların kokusunu önlemek için ; Gardrop Kokusu Nasıl Önlenir? Adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.


Kıyafetlerin temizliği öncelikle etiketinde bulunan öneriye göre yıkanmalıdır.Cinsine rengine göre yıkamak kıyafetin ömrünü uzatır.Bunun yanısıra kıyafetleri sık yıkamaktan kaçınarak uzun yıllar kullanabilirsiniz.Şayet kıyafeti ter kokusundan ötürü sık yıkama zorunluluğunuz var ise makina yerine elde bebek deterjanı kullanarak temizleyebilirsiniz.Bildiğiniz üzere makina deterjanları çamaşırların rengini solduruyor ,makine ise yıpratıyor.Sadece giydiğimiz kıyafetler değil kullandığımız diğer tekstil malzemelerinide belli aralıklarla yıkamak gerekir.Peki hangi çamaşır ne sıklıkla yıkanmalı tüm detaylar yazımızın devamın da.




çamaşırlar nasıl yıkanır.png





Kurulandığınızda havlular çok sayıda deri hücresi ve bakteri toplar. Ayrıca nemli kumaşlar mikropların üremesi için ideal bir ortamdır. Uzmanlar havluları sadece 3 kullanımdan sonra yıkanması gerektiğini belirtiyor.

Ayrıca kirli çamaşır sepetinin yakınına, üstüne vb. konulmasına karşı da uyarıyorlar.
Londra Hijyen ve Tropikal Tıp okulundan bir profesör, dökülen derideki bakterilerden oluşabilecek enfeksiyona karşı pijamaların da 1 hafta kullanıldıktan sonra yıkanması gerektiğini belirtiyor.

PEKİ YA DİĞER KIYAFETLER?

Terden uzak kıyafetleriniz daha uzun dayanır. Örneğin kot pantalonlarınızı ne kadar sıklıkta yıkıyorsunuz ve ne kadar sıklıkta yıkmalısınız. Pek çok üretici işlenmemiş (sanforlanmamış) kot kumaşından yapılan pantalonları yıkamadan önce bekleyebildiğiniz kadar beklemenizi öneriyor. Hatta Levi’s CEO su bir pantalonu yıkamadan 1 yıl giymiş. Ancak tabii bu bol yani deriyle teması az olan kotlar için geçerli. Deriye yapışan dar kesim kotları sık sık yıkamanızda fayda var.


Her kullanımdan sonra yıkanan kıyafetler çabuk yıpranır. Kıyafetlerin daha uzun ömürlü olması için tam olarak gerektiği kadar yıkamak önemlidir.

Kıyafetlerin mümkün olan en uzun süre boyunca yeni görünümlerini koruması için yıkama sıklığını optimize etmek gerekir. Bunun yanı sıra, bir kıyafeti giydikten sonra, yeniden dolaba kadırmadan, mutlaka açık havada asarak havalandırmanızı öneririz.

Kıyafetlerinizi yıkama sıklığınızı belirleyebilmeniz için aşağıdaki çizelgeden yararlanabilirsiniz:

Beyaz veya ipek kıyafetler: her kullanımdan sonra

Sütyenler: 3-4 kullanımdan sonra

Elbise, pantolon ve etekler: 5-7 kullanımdan sonra

Parka ve yelekler: sezonda 2 defa

Sweatshirtler: 6-7 kullanımdan sonra

Şapka, eldiven ve atkılar: sezonda 3-5 defa

Çoraplar: her kullanımdan sonra

Ceket ve blazerler: 5-6 kullanımdan sonra

Kot pantolonlar: 4-5 kullanımdan sonra

Deri ve süet ceketler: sezonda 1 defa; deri ve süet için kuru temizleme gerekebilir

Taytlar: 1-3 kullanımdan sonra

Pijamalar: 3-4 kullanımdan sonra

Korseler: 1-3 kullanımdan sonra

Şort ve bermudalar: 2-3 kullanımdan sonra

Süveterler: pamuklu, ipekli, kaşmir ise 2 kullanımdan sonra; yün ve sentetik karışımı ise 5 kullanımdan sonra

Mayo ve bikiniler: her kullanımdan sonra

T-shirtler: her kullanımdan sonra

Üstler ve elbiseler: her 1-3 kullanımdan sonra; formal elbiseler her kullanımdan sonra kuru temizlemeye verilmelidir.

Yün paltolar: sezonda 1-2 defa

Bu bilgiler genel anlamda yönlendirici olarak kullanılmalıdır. Aşırı sıcak havalar veya kazara bir şeyler dökülmesi gibi özel durumlar dikkate alınmamıştır. Bu bilgileri göz önünde bulundurarak, kendi tercihleriniz doğrultusunda, her kullanım sonrası kıyafetlerinizi kontrol edip, gerek gördüğünüz şekilde yıkamanızı ve temizlemenizi öneririz.
 
Geri
Üst